Комплексна практика на Прикарпатті. День четвертий: вивчення екосистем та тваринного світу водоспадів Прикарпаття та гірсько-лижного курорту Буковель

Опубліковано: 07.06.2016, 7:54

На четвертий день практики 30 травня студенти вивчали екосистеми та тваринний світ водоспадів Прикарпаття (Женецький Гук, Труфанецький), джерела унікальної мінеральної води – «Буркут» та гірсько-лижного курорту Буковель.

Водоспад Жене́цький Гук (Жене́цький водоспад) розташований в масиві Горгани в долині між хребтами Хом’яка-Синяка і Явірника (Потік Женець; Надвірнянський район, Івано-Франківська область, с. Татарів). Висота над рівнем моря – 900 м. Висота падіння води – 15 м. Кількість каскадів – 1. Місцеві жителі дали назву водоспаду “Гук” через гул (шум), що доноситься від нього.

Труфанецький водоспад в Українських Карпатах- це гідрологічна пам’ятка природи місцевого значення. Розташований на південно-східних схилах гірського масиву Свидівця, в межах Рахівського району Закарпатської області. Труфанець розташований у пригирловій частині річки Труфанця (права притока Чорної Тиси, басейн Дунаю). Загальна висота водоспаду — 36 м. Складається з численних (понад 5) каскадів. Утворений на місці виходу на поверхню стійких до ерозії пісковиків. У 1997 р. увійшов до складу Карпатського біосферного заповідника.

Джерело унікальної мінеральної води – «Буркут» є єдиним джерелом мінеральної води з таким хімічним складом. Вода має лікувальні властивості і застосовується при лікуванні шлунка, печінки і жовчних шляхів.

Один з найвідоміших гірськолижних курортів Карпат – Буковель отримав свою назву від однойменної гори, біля підніжжя якої він знаходиться. Карпатські гори захищають курорт від вітрів, тому клімат у Буковелі м’який і рівний, а порівняльна віддаленість від міської цивілізації гарантує первозданну природу і насолоду чистим гірським повітрям.

Буковель славиться своїми лижними трасами. Вони розташовані на гірських схилах і обладнані відповідно до сучасних європейських стандартів. Основа трас – трав’яна. Сніг тримається довго, оскільки траси прокладені в місцях, захищених від прямого потоку сонячних променів. Звичайна температура на схилах Буковеля -5…-7 градусів Цельсія. Як правило, лижні траси функціонують у Буковелі з листопада по травень.

6 7 8 9 10 11 1 2 3 4 5


Наверх