Семінар – майстер-клас «Харчові добавки»
Опубліковано: 18.04.2016, 7:47
12 квітня на кафедрі хімії, екології та методики їх навчання в рамках Днів науки в УДПУ з ініціативи доцента Валентини Цимбалюк організовано та проведено семінар – майстер-клас «Харчові добавки». У заході взяли участь науковці кафедри (професор Світлана Совгіра, доценти Вікторія Валюк, Наталія Горбатюк, викладач Роман Подзерей), студенти 15 та 11а груп природничо-географічного факультету.
Метою семінару обрано ознайомлення учасників із новими даними про використання харчових добавок в Україні, про вміст їх в продуктах харчування, тенденціями їх зростання та обсягу виробництва в світі.
Під час семінару було подано перелік продуктів харчування, у яких заборонені харчові добавки, ставилося питання про необхідність підготовки спеціалістів з харчових добавок в Україні та про посилення санітарного надзору за їх використанням.
Були підняті проблеми про: функціональну роль харчових добавок у технологічному процесі, харчові барвники, токсичні ефекти харчових добавок, орієнтування в безпечності асортименту харчових продуктів, фальсифікацію харчових продуктів тощо.
Друга частина семінару пройшла у вигляді майстер-класу, на якому викладачі навчали студентів виявляти неякісні продукти харчування із високим вмістом харчових добавок.
Втім, при виборі продуктів харчування бажано віддавати перевагу продуктам, виготовленим власноруч. Це дозволить звести до мінімуму використання харчових добавок, а, отже, зменшить ризики, пов’язані з їх споживанням. Не потрібно також забувати про те, що лише повноцінне, збалансоване та здорове харчування є справжньою запорукою здоров’я та гарного самопочуття.