Консультативна науково-дослідницька робота учнів з хімії

Опубліковано: 02.04.2020, 18:17

Упродовж тривалого періоду кафедра хімії, екології та методики їх навчання надає консультації учням та вчителям щодо підготовки науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України. Це дозволяє виявляти і розвивати юні таланти, сприяти розповсюдженню ідей наукової і технічної творчості.

Починаючи із 2017 року кафедра започаткувала інноваційну форму роботи із стейкхолдерами, зокрема цикл лабораторно-практичного курсу «Практикум з хімії» для розвитку в учнів наукового інтересу до поглибленого вивчення хімії.
Під час одного із заходів, який проходив у формі майстер-класу «Кольорові реакції на білки та амінокислоти» (організатор, доцент Вікторія Валюк) юні дослідники 11 класу мали можливість експериментувати в сучасній хімічній лабораторії факультету, проводити цікаві хімічні досліди «Хімічний світлофор», «Пінний фонтан», «Змії», «Вулкан».
Для підготовки учнів до написання наукових робіт та з метою професійної орієнтації за організації кафедри проведено учнівську олімпіаду з хімії на основі повної загальної середньої освіти. Юні знавці хімії продемонстрували теоретичні знання з різних розділів хімії, володіння технікою і методикою хімічного експерименту, виконували тестові завдання, вирішували складні задачі. Під час виконання практичних завдань старшокласники проводили досліди, експериментували, працювали з хімічним обладнанням та реактивами.

Інноваційною формою роботи кафедри був тренінг «Відкрий для себе світ хімії» (організатори Вікторія Валюк та Наталія Горбатюк). Учні ознайомилися зі зразками нафтопродуктів та колекцією різних видів палива; виявляли Карбон, Гідроген, Хлор в органічних речовинах; провели добування етену, етину та вивчили їх хімічні властивості.


Для заохочення вчителів хімії до науково-дослідної роботи з обдарованою молоддю організовано науково-методичні семінари, зокрема з майстер-класом «Проектна діяльність на уроках хімії як засіб залучення учнів до наукової роботи».


Періодично така робота здійснюється на замовлення адміністрації шкіл.


Як результат за останніх п’ять років на захисті науково-дослідницьких робіт МАН (секція: хімія) учні отримали 5 призових місць. Науковий консультант – Валюк Вікторія.
Члени журі, одностайно відзначили високий рівень наукових робіт, оригінальність та новизну досліджень.


Наверх