Екскурсія на метеорологічну станцію УМАНЬ

Опубліковано: 27.10.2021, 11:05

Упродовж майже 20 років колектив кафедри географії та методики її навчання підтримує тісні зв’язки з метеорологічною станцією УМАНЬ. Це дає можливість проводити спільні семінари, екскурсії та практичні заняття на базі станції, конструктивно обговорювати проблемні питання практичної підготовки студентів – майбутніх фахівців з географії, використання метеорологічного майданчика на уроках географії.

Нещодавно під керівництвом гаранта ОП Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) за освітнім ступенем «бакалавр», кандидатом географічних наук, доцентом Олексієм Ситником були проведені екскурсія та практичні заняття для студентів 1-2 курсів природничо-географічного та історичного факультетів.

Метеорологічна станція УМАНЬ була заснована у 1885 році як лабораторія Уманського училища землеробства і садівництва, де студенти під керівництвом В.О. Поггенполя (кліматолог, фенолог, згодом член-корреспондент АН УССР (1927)) набували навичок спостереження за станом погоди. Згодом вона стала однією із мережевих метеостанцій і зараз займає чільне місце як реперна станція в системі гідрометеорологічної служби України.

Під час екскурсії та практичного заняття студенти знайомились з організацією і проведенням метеорологічних спостережень на мережевих метеостанціях, облаштуванням і функціонуванням метеорологічного майданчика, будовою і принципом роботи окремих метеорологічних приладів, особливостями первинної обробки результатів спостережень.

Професорсько-викладацький склад кафедри географії та методики її навчання висловлює щиру вдячність колективу метеорологічної станції УМАНЬ за допомогу в розробці та рецензуванні освітніх програм, участь у спільних наукових публікаціях та організації тематичних навчальних екскурсій, занять для студентів природничо-географічного факультету, що сприяє розширенню їх світогляду і набуття професійних знань.


Наверх