ГЛОБАЛІЗАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ДЛЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД

Опубліковано: 01.12.2021, 13:20

Наприкінці листопада на кафедрі географії та методики її навчання відбувся науково-практичний семінар на тему: «Глобалізаційні процеси: сучасні виклики для територіальних громад». Модераторами виступили викладачі кафедри Олексій Ситник, Любов Безлатня, Інна Рожі.

З вітальним словом до учасників семінару звернулась професор Оксана Браславська – завідувач кафедри географії та методики її навчання.

У ході роботи семінару розглядались питання глобальних змін клімату та їх прояви в Україні; кліматичних умов Уманщини (з огляду упровадження нових кліматичних норм) та перспективи розвитку аграрної сфери; антропогенних ландшафтів Правобережної України як відображення глобалізаційних процесів; сучасної туристської індустрії в умовах глобалізації.

Доцент Олексій Ситник ознайомив учасників семінару з глобальними змінами клімату в Україні, викликами та сценаріями розвитку.

Провідний фахівець «Метеорологічної станції Умань» Анна Орел розповіла про кліматичні умови Уманщини (з огляду упровадження нових кліматичних норм) та перспективи розвитку аграрної сфери.

Про появу не аборигенних представників флори і фауни як наслідок кліматичних змін окремих територій ознайомила доцент кафедри біології та методики її навчання Галина Чорна.

Ігор Курнос – старший вчитель КЗ «Гайворонський ліцей №2» Гайворонської міської ради Кіровоградської області у своїй доповіді проаналізував зміни біорізноманіття на території Гайворонської ОТГ.

До роботи семінару долучився Євгеній Копилець, к. пед. н., заступник директора з навчально-виховної роботи Комунального закладу «Полтавський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді» Полтавської обласної ради. Євгеній Копилець окреслив основні аспекти туристичного потенціалу громади, вказавши на основні шляхи пошуку балансу між бажаним та дійсним.

Микола Працьовитийнауковий співробітник КЗ «Гайворонський краєзнавчий музей» Гайворонської міської ради Кіровоградської області висвітлив особливості місцевого туристичного продукту як чинника розвитку територіальних громад.

Про використання світового досвіду розвитку садово-паркових ландшафтів у формуванні зеленої інфраструктури населених пунктів в умовах децентралізації ознайомила доцент Ірина Кравцова.


Наверх