ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ – ЧАС РОДИННИХ ТРАДИЦІЙ

Опубліковано: 08.12.2022, 10:37

7 грудня відзначається Всесвітній день української хустки. З нагоди свята українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі «День української хустки». Суть його полягає в тому, щоб одягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із тематичними хештегами. Колектив кафедри географії та методики її навчання долучився до челенджа «День української хустки».

Святу української хустки лише чотири роки і за цей короткий проміжок часу воно завоювало серця не лише українок, а всіх представниць прекрасної статі, хто цінує українську культуру. Бо хустка – то більше ніж просто головний убір, це історія – доля на уквітчатому полотні. Засновано свято з метою об’єднання жінок різних професій, віку та національності для збереження українських традицій. Адже, здавна в українських сім’ях оберегом, символом кохання та злагоди служила саме хустка.

Хустка для українок – це річ символічна, знакова, і є нашою культурною спадщиною, символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Хустка поєднувала жіночі покоління і передавалася як сімейна цінність від матері до дочки, це була родинна реліквія. Хустка – це й вузлик з вечерею для хрещених батьків і подарунок нареченому. Хустка на спеченому хлібі, на дитячій колисці… На кожен день і на урочисті події, для першого побачення та для сімейного свята.


Наверх