ВІРТУАЛЬНА ЕКСКУРСІЯ ГЕОГРАФІЧНИМИ ОБ’ЄКТАМИ – УРІЗНОМАНІТНЕННЯ РОБОТИ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ ГУРТКІВ

Опубліковано: 20.02.2023, 13:40

Науково-дослідна робота студентів – один з важливих засобів підвищення якості підготовки фахівців у вищій школі. Це комплекс наукової, методичної, організаційної роботи, що забезпечує формування дослідницької компетентності у здобувачів вищої освіти у відповідності до спеціальності в рамках освітнього процесу, розширення їх наукового потенціалу й формування навичок діяльності в колективі й індивідуально. Для її виконання на кафедрі географії та методики її навчання діють студентські наукові гуртки, проблемні групи у якості осередку студентських ініціатив, зокрема у наукових дослідженнях.

З метою виконання практичної складової у вивченні навчальних дисциплін, а також розвитку пізнавального інтересу в студентів до вивчення географії керівниками наукових гуртків «Краєзнавчий гурток» (професор Оксана БРАСЛАВСЬКА та доцент Інна РОЖІ), «Геодезисти» (доцент Володимир КИРИЛЮК та викладач-стажист Томас РОЖІ, «Дослідники» (викладач Людмила ОЗЕРОВА) було використано цілеспрямовану, спеціально організовану форму дистанційного навчання, яка відображає навколишню дійсність через віртуальні засоби, зокрема, віртуальну екскурсію.

Віртуальна екскурсія є вимушеним кроком у ситуації, коли фізично неможливо організувати безпосереднє відвідування географічного об’єкту. Вона, на відміну від традиційної навчальної екскурсії, не потребує безпосереднього контакту з реальними об’єктами довкілля, який в умовах воєнного стану та запровадження дистанційного навчання важко забезпечити. Подібні заходи стали можливими завдяки впровадженню сучасних інформаційних технологій в освітній процес. Важливим є те, що віртуальні екскурсії створюють у глядача ефект присутності. Варто зазначити, що під час віртуальної екскурсії на заняттях можна подумки перемістити студентів безпосередньо до досліджуваного об’єкта.

У рамках науково-дослідницької роботи гуртків наймальовничіші куточки України стали доступними завдяки платформі Discover. Під час віртуальної екскурсії керівники гуртків та студенти відвідали Буцький каньйон, де ознайомилися з його геологічною будовою.

Також неймовірною красою студентів вразило озеро Синевир, яке вважається найцікавішим об’єктом Національного природного парку «Синевир» і є однією з візитівок Українських Карпат. Воно розташоване на висоті 989 метрів над рівнем моря, має середню площу 4-5 гектарів.

Наступна зупинка екскурсії – Манявський водоспад – справжнє диво, яке варте уваги кожного мандрівника, один із найвищих у Карпатах і навіть в Україні (вода падає кількома каскадами з висоти 16-20 м). Розміщений поряд із водоспадами Пробій у Яремчі та Шипіт, вважається одним із чудес Українських Карпат.

Отже, хоча віртуальна екскурсія не замінює особисту присутність, але дозволяє отримати досить повне враження щодо досліджуваного об’єкту.


Наверх