НАШІ ВРАЖЕННЯ ВІД НАВЧАННЯ В ПОЛЬСЬКИХ ЛІТНІХ ШКОЛАХ

Опубліковано: 01.03.2023, 21:10

Упродовж 18-25 лютого в палацовому комплексі Дембіна (м. Познань, Польща) за визначеною програмою роботи Міждисциплінарної Літньої школи «Перехрестя дисциплін: як навчатися в міждисциплінарних рамках» пройшли заняття для здобувачів вищої освіти, що представляли різні університети України, зокрема Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини під егідою науково-педагогічних працівників Університету імені Адама Міцкевича в Познані. 

Представниками нашого університету були студентки природничо-географічного факультету Діана ЗАГРЕБЕЛЬНА – здобувачка вищої освіти ІІІ курсу ОС «Бакалавр» ОП 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини. Хімія) та Анастасія ФРАНКО – здобувачка вищої освіти ОС «Магістр» ОП 101 Екологія.

За 5 днів роботи в школі обговорювались такі питання: «Практичні аспекти міждисциплінарності», «Ліберальне мистецтво та науковий модуль», «Міждисциплінарне дослідження міста Умань», «Міждисциплінарність на практиці», «Міждисциплінарна індивідуальна гуманітарно-соціальна модель. Проведення міждисциплінарних досліджень у гуманітарних науках», «Міждисциплінарність у мережі».

У лекції доктора Костянтина Мазура було охарактеризовано можливості академічної мобільності та програми міжнародної співпраці, в яких Університет імені Адама Міцкевича в Познані бере активну участь. Основний акцент зроблено на консорціумі Epikur, програмі Erasmus+ , а також різноманітних стипендіях та грантах, які надає Національна Агенція Академічних Обмінів (NAWA).

Принагідно зауважимо, що доктор Костянтин Мазур випускник фізико-математичного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини!

22 лютого 2023 р. учасники продовжили міждисциплінарне занурення в різні галузі науки. Професор Александер Миколайчак прочитав для слухачів школи надзвичайно цікаву та пізнавальну лекцію про специфіку застосування інтердициплінарних досліджень у науці (гуманітаристика, мистецтво, архітектура, філософія, філологія, компʼютерні технології тощо) крізь репрезентацію сучасності. 

Професор Ігор Кривошея, український координатор і викладач школи, в своїй лекції презентував специфіку інтердисциплінарного дослідження на прикладі міста. Зокрема, лектор зупинився на питаннях аналізу історії Умані та історії парку «Софіївка», а також паломництва хасидів

Цікавою була й лекція професора Рафала Димчика, який ознайомив слухачів школи з роботою Міждисциплінарних індивідуальних гуманітарних та соціальних студій Університету імені Адама Міцкевича (MISHіS). Лектор розповів про напрямки, які найчастіше обирають студенти на студіях (серед них: політологія, право, філологія тощо). Також професор Рафал Димчик зауважив, що головне завдання студій – це розвиток креативності у студентів.

24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення росії в Україну, в Університеті імені Адама Міцкевича в Познані на факультеті польської та класичної філософії організували культурний захід на знак солідарності та нагадування про те, що війна ще триває. На виставці демонстрували фотографії зруйнованих міст, життя в умовах агресії, плетіння сіток тощо. 

У якості подяки учасники літньої школи організували вечір української кухні, де частували польських студентів та викладачів борщем з салом, картопляниками.

В останній день перед від’їздом представники польського університету організували екскурсію містом Познань.

У результаті такої плідної роботи студенти отримали сертифікати учасників школи.


Наверх