22 березня – Всесвітній день водних ресурсів

Опубліковано: 23.03.2018, 9:33


На природничо-географічному факультеті УДПУ відбувся науково-методичний семінар «Вода – джерело життя», приурочений до Всесвітнього Дня охорони водних ресурсів. Організаторами заходу виступила науково-дослідна лабораторія «Екологія і освіта», а її керівник, доцент Ганна Гончаренко та викладач Олена Задорожна. були його модераторами. У роботі семінару взяли участь викладачі кафедри хімії, екології та методики їх навчання та студенти IV курсу ПГФ.

Учасники семінару ставили за мету привернути уваги громадськості до проблем якості питної води, необхідності охорони водних ресурсів та їх раціонального використання. Розглянуто актуальні проблеми водних ресурсів в Україні та світі: значення водних ресурсів у життєдіяльності біоти та суспільства в цілому, забезпеченість питною водою населених пунктів України, комунальних стоків підприємств у водойми та їх наслідки тощо.

На завершення науково-методичного семінару старший викладач кафедри хімії, екології та методики їх навчання Наталія Душечкіна ознайомила присутніх із практичними заходами, які здійснюють співробітники екологічної лабораторії для збереження водних ресурсів: проведення роз’яснювальної роботи серед населення, розчищення джерел, упорядкування прибережних смуг, укріплення берегів тощо.


Довідково
День водних ресурсів бере свій початок з проведення в 1992 р. у Ріо-де-Жанейро Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД). Генеральна Асамблея ООН у цьому ж році (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) прийняла офіційне рішення про проведення Всесвітнього дня водних ресурсів, який нагадуватиме всім жителям планети про значення і важливість води і продовження життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день води. У цей день організація із захисту навколишнього середовища звертається до всіх держав, які існують на планеті, із закликом приділяти більше уваги захисту водних ресурсів планети і проводити конкретні дії на національному рівні.
Щорічно, 22 березня ООН призначає конкретний підрозділ власної організації, який буде контролювати дотримання правил проведення Всесвітнього дня води. Щорічно в цей день піднімається нова проблема, пов’язана із забрудненням водних ресурсів на планеті, і звучить заклик до її вирішення. Але основні цілі проведення свята залишаються незмінними — захищати водні ресурси.


Наверх