Географи відвідали «Українську Венецію»

Опубліковано: 21.06.2018, 10:08

Під час фахової комплексної практики з географії світового господарства, економічної соціальної географії України, Фізичної географії України та ландшафтознавста студенти 33 і 34 групи спеціальності географія відвідали смт. Вилкове.Вилкове – містечко старовірів і нащадків козаків останньої Січі, що мальовничо розкинулося в гирлі річки Дунай.

Дунай тут розділяється на кілька потужних рукавів, які утворюють вилку. Ось і назвали Вилкове. Цікаве воно тим, що розташувалося на намивних ґрунтах, які виносить ріка, будинки стоять на укріплених острівцях, а вулиці – це канали (єрики).

Студенти мали змогу відвідати так званий «нульовий кілометр», в одному з гирл, де Дунай впадає в Чорне море.

Вилкове утворилося в середині XVIII ст., коли в Дунайських плавнях почали ховатися старовіри, а потім донські й запорізькі козаки. Селилися на островах, утворених рукавами (гирлами) Дунаю: Білгородським, Очаківським, Анкудіновим і Старостамбульським.

Основними заняттями є риболовля, вирощування ранньої, дуже великої полуниці, груш, яблук, і винограду місцевого сорту «новак». Останнім часом з’явився новий промисел – узимку заготовляють на експорт очерет, якого в плавнях сила-силенна, адже в Європі стали модними дахи з екологічно чистих матеріалів.

Дивовижною та захоплюючою була екскурсія до Дунайського біосферного заповідника.

Уся територія водно-болотних угідь навколо містечка належить до Дунайського біосферного заповідника – місця існування водоплавних і навколоводних птахів. Тут налічується 950 видів рослин, багато з яких – ендеміки, а 66 належать до рідкісних; тварин нарахували понад 5 тис. видів; комах – до 4,5 тис. видів; 10 видів земноводних, в окремих місцях буває 10-20 тис. особин на гектар. Та основне роздолля – для понад 250 видів птахів. Можна зблизька побачити зграї рожевих пеліканів – до тисячі особин, але особливо гарний – кучерявий пелікан. Щодня кожен із них з’їдає понад кілограм риби. А коли над головою пролітає зграя цих рибоїдів – відчуття, що потрапив у парк Юрського періоду. Усі види риб, занесених до Європейського червоного списку, зустрічаються у водах заповідника: шип, осетер атлантичний, лососі чорноморський та дунайський тощо.


Наверх