Біологи відзначили Новруз Байрам

Опубліковано: 21.03.2019, 15:07

Вже доброю традицією на природничо-географічному факультеті є відзначення обрядових свят туркменського народу. Декілька років поспіль, із приїздом в наш університет студентів із Туркменістану, на факультеті постійно проводять різноманітні заходи, щоб іноземні студенти відчували себе комфортно і краще адаптувалися до умов перебування в Україні.

19 березня за ініціативи відповідальної за роботу з іноземними студентами Любові Безлатньої, підтримки декана факультету Валерія Миколайка і за сприяння кураторів груп 11, 11 а, 21 а, 31 а спеціальності 014.05 Середня освіта (Біологія та здоров’я людини) Ігоря Красноштана, Ірини Бовкун, Вікторії Берчак та Олени Андрієнко було проведено міжнаціональний круглий стіл «Весняні релігійні свята в традиціях українського і туркменського народів». Захід приурочений до відзначення весняних свят, що є традиційними для українських та іноземних студентів.

У день весняного рівнодення (21 березня) в Туркменістані відзначають свято Новруз Байрам, що символізує прихід весни та пробудження природи. На засіданні круглого столу іноземні студенти ознайомили присутніх із традиціями, які притаманні Новрузу, розповіли про вбрання, їжу, яку готують на свято, та пригостили присутніх туркменським пловом і випічкою. Символічним є те, що Новруз Байрам відзначали на факультеті у середовищі біологів, адже свято символізує перемогу життєдайних сил природи, її буйне цвітіння. А хто ж як не біологи знають цінність природи і необхідність її збереження?

Приєднавшись до заходу, українські студенти ознайомили колег із Туркменістану із весняними святами, які відзначають в Україні, зокрема розповіли про традиції відзначення Великодня та головні його атрибути. Усі присутні мали змогу посмакувати випічкою, яка була виготовлена Оленою Андрієнко у вигляді великодніх пасок.

Учасники круглого столу подякували його організаторам та висловили бажання проведення спільних заходів і в майбутньому.


Наверх