Науково-практична експедиція кафедри географії та методики її навчання

Опубліковано: 26.09.2018, 9:56

20-22 вересня 2018 року викладачами кафедри географії та методики її навчання проведено науково-практичну експедицію «Дослідження антропогенних та натурально-антропогенних ландшафтів Середнього Побужжя» відповідно завдань кафедральної теми «Ландшафти України та методичні аспекти їх вивчення студентською молоддю». Експедиція подолала понад 250 км територією Черкаської, Вінницької та Кіровоградської областей.

Перший день експедиції був присвячений дослідженню антропогенних ландшафтів, пов’язаних із гірничо-видобувною промисловістю територій, віднесених до старопромислових районів. Учасники експедиції дослідили два об’єкти – ПАТ «Заваллівський графітовий комбінат» та Вікненське родовище каолінів.
Екскурсію комбінатом провів геолог Ніколаєвский Вʼячеслав Петрович.


Заваллiвське родовище графіту є одним з найбільших у Європі. У зв’язку з розвитком гірничо-промислового комплексу, на досліджуваній території за більш як 80-річну історію освоєння графітового родовища сформувався кар’єрно-відвальний тип ландшафту, який є невід’ємним компонентом у структурі гірничо-промислових комплексів всієї Правобережної України.
Безпосередньо було досліджено особливості видобування графітової руди відкритим способом, її обробки на фабриці та умови складування хвостів збагачення.



Не менш цікавим об’єктом для вивчення науковцями УДПУ імені Павла Тичини стало родовище каолінів, яке знаходиться поблизу села Червоне Гайворонського району Кіровоградської області. З особливостями залягання та розробки каолінів учасників експедиції познайомив голова Червоненської сільської ради Добровольський Юрій Петрович. Він повідомив, що у 2017-2018 р.р. тут відбувався пробний видобуток сировини відкритим способом, у результаті чого сформувався кар’єр площею 3 га, який був затоплений підземними водами.

Другий день науково-практичної експедиції передбачав вивчення сучасних ландшафтно-технічних систем у річищі Південного Бугу поблизу смт. Салькове Гайворонського району Кіровоградської області. Згідно угоди про співпрацю, екскурсію проводили Сусол Маргарита Сергіївна та Маєвська Наталія Андріївна – вчителі географії, історії та правознавства Сальківської філії КЗ «Заваллівський ліцей».

Викладачі кафедри ознайомилися з технологією виробництва гранітного щебеню ТОВ «Чарнокіт», продукція якого характеризується високою якістю, що задовольняє всі обовʼязкові вимоги ДСТУ Б В.2.7-71-98 (ГОСТ 8269.0-97). Підприємство веде розробку Заваллівського родовища чарнокітів, що відрізняються високою міцністю (марка міцності 1400-1600 кг/см2), а за шкалою твердості гірських порід Протодʼяконова М.М відносяться до II категорії «Дуже міцні породи» (f15).


Виробництво щебеню здійснюється на сучасному високотехнологічному обладнанні, виробництва компанії «Metso Minerals», яке відповідає європейським стандартам якості. Основною перевагою ТОВ «Чарнокіт» є використання в технологічному ланцюжку гірничо-дробильного обладнання відцентрової дробарки з вертикальним валом Barmac B7150SE, однією з додаткових переваг якої є можливість отримання кубоподібного щебеню.

Ще одним об’єктом дослідження стало підприємство «Премʼєр Продукт» з розробленою в Україні торговою маркою «Culinaro». Учасники експедиції ознайомилися з технологічним процесом очищення, переробки зерна й технологією фасування круп.



Третій день експедиції був присвячений дослідженню впливу інженерно-технічних споруд на ландшафт. Зокрема, члени експедиції ознайомилися з роботою гідроелектростанції дериваційного типу на водовідвідному каналі, системним значенням гідроелектростанцій в енергосистемі, встановили доцільність розташування станцій та переваги такого використання, проаналізували економічну ефективність ГЕС та вплив станцій на навколишнє середовище, запропонувавши технічні рішення з безпечної експлуатації обʼєктів.

Висловлюємо щиру подяку проф. Миколайку Валерію Павловичу, декану природничо-географічного факультету; Березі Ірині Григорівні, методисту з навчальних дисциплін відділу освіти Гайворонської РДА; Баранюку Володимиру Григоровичу, директору Сальківської філії КЗ «Заваллівський ліцей»; Сусол Маргариті Сергіївні та Маєвській Наталі Андріївні, учителям географії, історії та правознавства Сальківської філії КЗ «Завалівський ліцей»; Трачуку Анатолію Васильовичу, учителю географії КЗ «Гайворонський ліцей №1» за допомогу в організації та проведенні науково-практичної експедиції професорсько-викладацьким складом кафедри географії та методики її навчання.


Наверх