День Державного прапора

Опубліковано: 23.08.2024, 17:55

Здавна український національний прапор був символом стійкості та незламності нашого народу. Синьо-жовтий стяг оберігав від усього лихого та вселяв надію на краще майбутнє. Зараз, коли наша рідна Україна захищає свою свободу та незалежність, надзвичайно важливого значення набуває ментальність її символів.

День Державного Прапора в Україні щорічно святкують 23 серпня, починаючи з 2004 року. В Україні вшановують один з трьох ключових державних символів – синьо-жовтий стяг. Це символ нашої української ідентичності, символ боротьби за волю.

Синьо-жовте поєднання утвердилося як українські національні кольори під час європейської «Весни народів» у 19 столітті. Але загалом ця символіка з нами зі значно давніших часів.

Вже по заведеній традиції в Україні на честь Дня Державного прапора влаштовують незвичайний флешмоб: в різних містах нашої країни одночасно піднімають синьо-жовтий символ свободи.

Саме тому сьогодні викладачі та студенти факультету природничої освіти та природокористування віддали шану стягу, на якому зображені кольори блакитного неба та достиглого колосся пшениці. Наш Прапор уособлює собою одвічні цінності та прагнення кожного жити у мирі, любові та злагоді.

Одне з головних свят української державності нині на факультеті природничої освіти та природокористування пройшло у вигляді патріотичного флешмобу «Прапор України єднає нас».

Таким чином, викладачі та студентська молодь факультету віддали данину поваги Державному Прапору України – святому оберегу українського народу, який у своєму становленні пройшов довгий шлях. Уперше 4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, Верховна Рада України офіційно затвердила його Державним Прапором України.

Відтоді український Прапор піднімали над Еверестом. Він майорів на зустріч антарктичним вітрам на станції «Академік Вернадський». Літав у космос з Леонідом Каденюком. Вертолітним ронделем на фюзеляжі пролітав над смарагдовими джунглями Конго в складі миротворчої місії. Піднімався на п’єдестал разом з олімпійськими чемпіонами, починаючи з 1996 року.

Сьогодні Прапор – з нашими військовими на їхніх плечових шевронах, у рюкзаках та на позиціях. Вони бережно підписують його своїми позивними побратимам на пам’ять. Він майорить над вільними і звільненими містами України. А українці на окупованих територіях чекають коли він знову з гордістю розвіватиметься у їхніх містах, селищах та селах. 

Український прапор у кожному куточку світу нагадує про сміливість і подвиг українців»! Державний Прапор уособлює усі прагнення та надії українського народу на краще майбутнє.

То ж нехай синьо-жовтий стяг і надалі вселяє в серце кожного українця гордість та спонукає на нові подвиги заради своєї Батьківщини.


Наверх