Працівники Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України

Діденко Інна Петрівна

У 1999 році закінчила Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Вчитель біології, географії та краєзнавчо-туристичної роботи».

З 1999 року працює у Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України. У 2001 році вступила до аспірантури Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України й у 2007 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Види роду Fritillaria L. в природі та культурі в Україні» за спеціальністю 03.00.05 – ботаніка.

З 2011 року обіймає посаду завідувача відділу трав’янистих рослин  та є куратором наукового гербарію Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України (SOF). За результатами досліджень нею опубліковано близько 150 праць.

Шлапак (Ковальчук) Тетяна Дмитрівна

У 1999 році закінчила Уманський педагогічний університет імені Павла Тичини за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Вчитель біології, географії та краєзнавчо-туристичної роботи».

З 2002 року працює у Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України.

У 2019 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Біоекологічні особливості видів роду Rhus L. у Правобережному Лісостепу України та перспективи використання» за спеціальністю 03.00.05 – ботаніка.

На даний час працює на посаді наукового співробітника відділу трав’янистих рослин. Тетяна Дмитрівна зарекомендувала себе добросовісним, відповідальним працівником. Нею оновлено асортимент малорічних трав’янистих рослин для квіткового оформлення експозиційних ділянок дендропарку «Софіївка», вона є куратором тепличного та парникового комплексів, щорічно проводить значний обсяг робіт по розмноженню трав’янистих однорічних, дворічних та багаторічних рослин. Тетяна Дмитрівна активно бере участь у створенні багатьох рослинних композицій парку, знається на назвах рослин та їх еколого-біологічних особливостях. Нею зібрано колекцію тропічних та субтропічних рослин.


Швець Тетяна Анатоліївна

У 1997 році закінчила Уманський державний педагогічний інститут ім. Павла Тичини за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Вчитель біології і хімії» й розпочала трудову діяльність у Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України. У 2006 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Біологічні особливості видів роду Iris L. у зв’язку з інтродукцією в умови Правобережного Лісостепу України» за спеціальністю 03.00.05 – ботаніка.


На даний час очолює посаду вченого секретаря Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України. Загалом, нею опубліковано монографію (у співавторстві), статті у фахових виданнях та понад 40 статей і тез конференцій.

Іванковська (Бойко) Ірина Василівна

У 2000 році закінчила Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини за спеціальністю «Педагогіка та методика середньої освіти. Вчитель біології». Після закінчення ЗВО працює у Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України. У 2010 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Рід Hosta Tratt. в Україні (онтогенез, репродуктивна здатність, використання)» за спеціальністю 03.00.05 – ботаніка.

Нею опубліковано монографію «Види роду HostaTratt. в Україні: онтогенез, розмноження, використання», методичні рекомендації «Представники роду Hosta Tratt. в Україні: агротехніка, розмноження, використання», фахові статті, статті у міжнародних наукометричних базах.

Ірина Василівна відзначається творчим підходом до роботи, здатністю критично осмислювати існуючі методики і самостійно вдосконалювати їх. Нею зібрана велика колекція представників роду Hosta у дендропарку «Софіївка», яку доглядає та примножує. Ірина Василівна є сформованим ученим, з високим професіоналізмом, вимогливістю до себе, творчим підходом до поставлених завдань.

Гончарук (Джус) Людмила Леонідівна

У 2010 році закінчила Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини за спеціальністю «Педагогіка і методика середньої освіти. Вчитель біології. Практичний психолог». У тому ж році була зарахована до аспірантури Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України. Після закінчення аспірантури прийнята на посаду молодшого наукового співробітника у відділ трав’янистих рослин.

Дослідницька діяльність Людмили Леонідівни пов’язана з вивченням біологічних особливостей представників родини Caryophyllaceaе Juss. Південно-бузького ендемічного комплексу в умовах ex situ у Правобережному Лісостепу України.

За період роботи Людмила Леонідівна зарекомендувала себе добросовісним, відповідальним працівником, що має високу працездатність і легко навчається, здатна створювати навколо себе атмосферу психологічного комфорту. Гончарук (Джус) Людмилою Леонідівною опубліковано понад 40 наукових праць.

Чеканов Михайло Михайлович

У 2006 році закінчив Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини за спеціальністю «Педагогіка та методика середньої освіти. Вчитель біології».


З 2007 року у Національному дендрологічному парку «Софіївка» НАН України виконує завдання дисертаційного дослідження: «Види роду Pulsatilla Mill Лісостепової зони України: стан популяцій, еколого-ценотичні особливості, охорона».

З 2012 року працює на посаді молодшого наукового співробітника відділу трав’янистих рослин Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України.

Чеканов М.М. зарекомендував себе добросовісним, відповідальним працівником, компетентним фахівцем з питань озеленення та розмноження рослин. Постійно підвищує свій рівень знань, вдосконалює професійну кваліфікацію, на високому науковому рівні виконує дослідження по розмноженню трав’янистих рослин культурної флори, у тому числі занесених до Червоної книги України. Особливий інтерес у Михайла Михайловича до масового розмноження декоративно цінних рослин. Він систематично збагачує колекцію трав’янистих багаторічників новими видами, бере участь у наукових експедиціях, присвячених дослідженню популяцій рідкісних видів рослин.

Загалом, ним опубліковано монографію (у співавторстві), статті у фахових виданнях та понад 40 статей і тез конференцій.


Наверх