Ми пам’ятаємо свою історію

Опубліковано: 25.11.2015, 8:30

У продовж тривалого часу історична спадщина українського народу замовчувалася, або ж і грубо фальсифікувалася. В нинішніх умовах, коли відбувається хоч і запізнілий у часі, але закономірний процес переоцінки історичних цінностей, пов’язаний, насамперед, із відтворенням національної ідеї, Україна повертає забуті імена її синів і дочок, яким належить вагомий особистий внесок у становлення державності.
23 листопада 2015 року співробітники кафедри географії та методики її навчання природничо-географічного факультету УДПУ імені Павла Тичини проф. Сергій Половка та доц. Олександр Лаврик відвідали недавно відкритий в нашому місті пам’ятник героям народно-визвольного руху, гайдамаччини, коліївщини на Правобережній Україні (1768 – 1769 р.) Івану Гонті та Максиму Залізняку , віддавши цим належну шану нашим героїчним борцям за звільнення нашого краю.
Фото1

Під час перебування біля цього пам’ятника поринаєш у ті часи та умови, коли гартувалась державність України.

Нині гостро постало питання системи національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. На наше особисте переконання національно-патріотичне виховання молоді м. Умань має формуватися на національно-патріотичній свідомості, а саме: особистісній ідентифікації зі своєю нацією, віри в духовні сили та майбутнє країни, волі до праці на користь народу; усвідомлення моральних та культурних цінностей; знання історії, звичаїв, обрядів, символіки як всієї країни так і її регіонального різноманіття.

Смійся, лютий враже!
Та не дуже,
Бо все гине; –
Слава не поляже
Не поляже, а розкаже,
Що діялось в світі.
Чия правда, чия кривда
І чиї ми діти.
Наша дума, наша пісня
Не вмре, не загине…
От де, люде, наша слава,
Слава України!

Т. Шевченко


Наверх