Географи поринули в епоху «холодної війни»

Опубліковано: 14.07.2016, 10:32

Студенти 32, 33 і 32-а групи природничо-географічного факультету в рамках комплексної навчальної практики з географічних дисциплін під керівництвом викладачів кафедри географії та методики її навчання к.геогр.н., доц. І.В. Кравцової, к.пед.н. М.С. Кугай досліджували військовий потенціал України. Адже після розпаду СРСР Україна успадкувала третій у світі після США і Росії ядерний арсенал, що від початку винаходу традиційно вважається гарантом недоторканості держави, який вона втратила 2 червня 1996 року відповідно до Будапештського меморандуму. Свідченням колишньої військової могутності країни залишився Музей ракетних військ стратегічного призначення – єдиний у Європі та країнах СНД. Музей розташований поблизу міста Первомайськ Миколаївської області. Для його створення була використана бойова позиція ракетного полку 46 ракетної дивізії Ракетних військ стратегічного призначення.

Фото 1

Експозиція музею відображає історію ракетних військ стратегічного призначення СРСР, а також 43 полку, особовий склад якого ніс тут бойове чергування. У музеї нараховують майже 3000 експонатів, кількість яких постійно зростає й урізноманітнюється.

фото 2

Студентів не переставала дивувати технічна досконалість УКП (уніфікований командний пункт), що дозволяв забезпечити життєздатність особового складу та виконання бойового завдання з пуску ракет за будь-яких умов.

Фото 3

Найсміливіші мали можливість спуститись в підземний командний пункт, який творці музею залишили в первісному вигляді.

Фото 4

Також у музеї представлено техніку та засоби, які використовували для обслуговування ракетних комплексів, ракетні двигуни, системи космічного зв’язку.

Фото 5

Особливий інтерес у всіх викликав зразок ракети РС-20В «Воєвода» (або за класифікацією NATO «Satan») – найбільш потужний з усіх міжконтинентальних ракет. За технологічним рівнем комплекс немає аналогів у світі.

Фото 6

Працівники музею – це колишні військові, які залишились зберігати історію ракетних військ на території нашої держави для нащадків. Завдяки їхнім старанням екскурсія була надзвичайно цікавою і пізнавальною. Інформація нікого не залишила байдужим, викликавши неоднозначні думки та враження.

Фото 7


Наверх