Науково-дослідній лабораторії «Екологія і освіта» – 28 років

Опубліковано: 10.02.2020, 16:45

Сьогодні виповнюється 28 років одному із найактивніших підрозділів УДПУ імені Павла Тичини ‒ науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта», завідувачем якої є професор Світлана Совгіра (ініціатор лабораторії Ганна Гончаренко).
Упродовж усіх років співробітники лабораторії «Екологія і освіта» успішно проводять наукові дослідження, організовують експедиції з вивчення біорізноманіття в умовах антропогенної трансформації Центрального Побужжя. Зібрані матеріали знаходять місце в щорічному збірнику наукових праць «Наукові записки екологічної лабораторії УДПУ», в монографіях, посібниках.

Про результативність діяльності лабораторії засвідчують неодноразові перемоги її вихованців на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, Всеукраїнських тижнях юних раціоналізаторів та винахідників України, Всеукраїнських конкурсах «До чистих джерел», обласних і Всеукраїнських конкурсах наукових робіт МАН.

Досвід природоохоронної роботи екологічної лабораторії висвітлюється в періодичних виданнях, радіо та телебаченні. Багато зусиль приділяється зміцненню матеріально-технічної бази підрозділу.
Результатом діяльності співробітників науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» тільки за 2019 рік є проведення:
– 16 еколого-природоохоронних акцій: виставку креативних новорічних ялинок з подальшим даруванням дітям тих виробів, які відібрані на виставці; акції зі збереження водних об’єктів у регіоні; Міжнародну акцію «Година Землі», природоохоронні акції «Посади дерево миру»; Всеукраїнську акцію «За чисте довкілля», упорядкування «Алеї бузків» на агростанції університету та інші заходи відповідно до Міжнародних та Всеукраїнських екологічних дат.

– Всеукраїнської конференції та більш ніж 15 семінарів і круглих столів, зокрема: конференції «Інтеграція фундаментальних та прикладних досліджень в географічній, екологічній та хімічній освіті», круглого столу «Хіміко-екологічні методи дослідження в медичній біології», семінар-реквієму «Чорнобиль – минуле, теперішнє і майбутнє», тренінгу «Хімічна та екологічна безпека» тощо;
– трьох експедицій, за результатами яких досліджено біорізноманіття та ландшафтне різноманіття Південно-Бузького екокоридору та отримано рішення на створення гідрологічного заказника «Каскад джерел»;
– активну діяльність в рамках співпраці із «Інститутом агроекології і природокористування», «Хмельницьким обласним Інститутом післядипломної педагогічної освіти» та закладами освіти. Як результат: упорядкування шкільного саду (ЗШ №8 Умань), облаштування природного місцевого джерела (с. Бузівка), упорядкування природних джерел, оновлення шкільного саду (с. Степашки), консультативна допомога в оновлені території шкільного лісництва (с. Сумівка), участь у створенні алеї рослин родини лілійних (с. Роги та с. Тальянки).

За результатами діяльності лабораторії вдалося: упровадити технологію виявлення потенційних заповідних об’єктів: пошук потенційних заповідних об’єктів у регіональних екокоридорах басейну Південного Бугу, застосувати авторську методику створення нових заповідних об’єктів відповідно до регіональної специфіки, обґрунтувати шляхи мінімізації геоекосередовищних загроз на долинно-річкові ландшафти Південно-Бузького екокоридору, реалізувати організаційні засади залучення молоді до пошуку потенційних заповідних об’єктів.

Отож, чергова річниця науково-дослідної лабораторії «Екологія і освіта» – це нова нагода розповісти про її здобутки та привітати натхненних, патріотично налаштованих природолюбів із досягненнями і побажати подальших успіхів.


Наверх