Експедиційні дослідження географів університету

Опубліковано: 18.10.2021, 12:55

13 жовтня 2021 року викладачами кафедри географії та методики її навчання була проведена наукова експедиція в рамках виконання завдань науково-дослідної теми «Дослідження ландшафтного різноманіття лісостепу і степу правобережної України» (державний реєстраційний номер № 0111U007532) з метою вивчення природних та антропогенних ландшафтів Черкащини (модератор: кандидат педагогічних наук, доцент Андрій Максютов).

Основні завдання експедиції: активізація туристсько-краєзнавчої та пошуково-дослідницької діяльності, підтримка підростаючого покоління та громадськості у вивченні географічних особливостей, історії міст і сіл; збір, дослідження, збереження й примноження духовної та матеріальної культури рідного краю; залучення навчальних закладів, підприємств і організацій до участі в дослідженні історії міст і сіл Черкащини; розкриття туристичних та екскурсійних можливостей рідного краю; визначення пріоритетних напрямів збереження історико-культурної спадщини, просвітницького, освітнього та культово-релігійного середовища; визначення чинників матеріального виробництва: засоби і форми господарювання, наявність природно-рекреаційних ресурсів; з’ясування значення населених пунктів у формуванні етно-соціальних процесів, адміністративної структури, особливостей економічного розвитку території, державотворчих процесів.

Першим об’єктом дослідження було обране село Уманського району Оксанина, де викладачі кафедри відвідали музей І. Д. Черняховського.

Наступним об’єктом було село Коржовий Кут, де усі охочі могли долучитися до святинь українського народу, а саме Стопи Божої Матері.

Науково-педагогічними працівниками були вивчені історико-культурні особливості даного регіону, а саме у селі Коржова об’єктом дослідження став єдиний в Україні діючий млин на гідротурбінах.

Також були дослідженні можливості українського ринку відновлюваної енергетики на прикладі Дубівської гідроелектростанції, яка була введена в експлуатацію ще у 1956 році.

Оптимально складений режим роботи експедиції дав можливість викладачам відвідати Дубівський навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів» Уманської районної ради Черкаської області. У рамках даного візиту була підписана угода про співпрацю та проведена екскурсія школою.

Окрім виконання наукової складової програми експедиції, викладачі мали можливість використати рекреаційні-оздоровчі можливості території дослідження. Пропаганда здорового способу життя, залучення до занять спортом, оздоровлення співробітників є пріоритетною задачею нашого закладу вищої освіти, адже здоров’я – найбільша життєва цінність!


Наверх