36 років Чорнобильської катастрофи

Опубліковано: 26.04.2022, 10:19

26 квітня виповнюється 36 років катастрофи Чорнобильської АЕС. У цей час сталося два вибухи, що повністю зруйнували реактор. Через вибух почалася пожежа, а повітря було забруднене радіоактивними речовинами, виверження яких вдалося зупинити тільки в кінці травня 1986 року.

В результаті аварії з сільськогосподарського користування виведено близько 5 млн га земель, а навколо АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження. В даний час над зруйнованим четвертим четвертим енергоблоком АЕС встановлено саркофаг – новий безпечний конфайнмент, запущений в експлуатацію в липні 2019 року.

Через 36 років після трагедії на АЕС з’явилася нова загроза вибуху через війну, яку розв’язала Росія проти України.

Російська армія окупувала Чорнобиль протягом п’яти тижнів, перш ніж покинути станцію 31 березня. З 10 до 20 березня у МАГАТЕ не було зв’язку з ЧАЕС. Весь цей час Україна повідомляла експертам про ситуацію на ЧАЕС. У річницю Чорнобильської катастрофи місія експертів МАГАТЕ під керівництвом глави Рафаеля Гроссі планує відвідати об’єкт для оцінки ядерної, фізичної та радіаційної безпеки, а також доставити життєво важливе обладнання та відремонтувати системи віддаленого моніторингу гарантій агентства.

“Присутність МАГАТЕ в Чорнобилі матиме першочергове значення для діяльності з підтримки України, оскільки агентство прагне відновити регуляторний контроль над АЕС і забезпечити її безпечну і надійну експлуатацію.


Наверх