ДОСЛІДЖЕННЯ ДОЛИННО-РІЧКОВИХ ЛАНДШАФТІВ РІЧКИ ДНІСТЕР

Опубліковано: 03.10.2022, 12:27

У кінці вересня – на початку жовтня 2022 року викладачами природничо-географічного факультету було здійснено екскурсію до села Рудківці Новоушицької селищної територіальної громади Кам’янець-Подільського району Хмельницької області з метою дослідження біологічних, геоморфологічних, кліматичних особливостей долинно-річкових ландшафтів річки Дністер.

Науковцями було вивчено долинно-річкові ландшафти річки Дністер, їх геоморфологічні, кліматичні, флористичні та фауністичні особливості.
Зауважуємо, що село Рудківці розташоване на високому нагірному березі річки Дністра при впадінні в нього річки Матірки, долини яких сьогодні утворюють ложе Дністровського водосховища на території Хмельницької області.

Долина річки Дністер, зокрема біля с. Рудківці, у його середній течії є унікальною у геолого-геоморфологічному, кліматичному, флористичному, фауністичному і естетичному відношеннях. ЇЇ називають природним музеєм. Глибоко врізані в осадові породи каньйони Дністра та його приток утворюють унікальні відслонення, віднесені до стратиграфічно-палеонтологічних геологічних пам’яток Середнього Придністров’я. За своєю значимістю вони є унікальними не тільки для України, а й для Європи. В околицях села на найнижчих рівнях виходять на денну поверхню потужні відклади едіакарно-вендського комплексу скам’янілих глинистих порід. Серед них примітними є калуські верстви строкато забарвлених тонковерствуватих аргілітів, які без значних зусиль легко розсипаються на дрібні гострокутні уламки. Характерною їх особливістю є наявність конкрецій фосфоритів. На поверхні калуських верств відкладені породи сеноманського ярусу крейдової системи, що мають дуже строкатий літологічний склад.


У межах Середнього Дністра зосереджено більше сотні ендемічних та реліктових видів рослин. За флористичною унікальністю цей природний регіон поступається тільки Гірському Криму та Українським Карпатам. У дністровській флорі зустрічаються карпатські, понтично-центрально-азійські, середземноморські та балканські елементи. Серед реліктових видів зустрічається: шиверекія подільська, молочай мигдаловидний, астрагал еспарцетолистий, змієголовник австрійський, чебрець подільський, ясенець білий, відкасник осотовидний, вероніка гірська, кадило сармацьке, цибуля ведмежа, клокичка периста, таволга середня та інші. Серед ендемічних видів виділяють спірею польську, молочаї дністровський та волинський, чебрець одягнений, зіновать подільську, волошку східну, самосил паннонський, шавлію зарослеву, шоломницю весняну, козельці подільські, юринею дністровську.

Особливу цінність мають урочища «Дністровських Стінок», малодоступних місцевостей на схилах південної експозиції з рідкісною флорою і фауною. До них приурочені такі середземноморські види рослин як кизил, гордовина, скумпія, ясенець, листовик сколопендровий, клокичка периста та ін. Степові угруповання представлені формаціями осоки низької, вівсюнця Бессера, ковили волосистої.

Зустрічається зростання ефедри двоколосої, мигдаля степового, спіреї польської, горицвіту весняного, мінуарції дністровської, заячої конюшини Шиверека. Для ціїєї місцевості характерне масове заліснення дністровських крутосхилів зокрема: сосни звичайної, сосни чорної, сосни Веймутової тощо.


Наверх