Методи активізації освітнього процесу: сучасні тренди

Опубліковано: 04.12.2022, 10:22

Самоосвіта, прагнення до вдосконалення, професійний розвиток та підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників, відповідно до нормативів законодавчої бази освіти, передбачає постійну участь у програмах підвищення кваліфікації, стажування та інших видах і формах професійного зростання. Тому науковці кафедри географії та методики її навчання постійно розвивають власну професійну компетентність в рамках новітніх тенденцій педагогічної та фахових наук.

У період з 21 по 25 листопада 2022 року професор Оксана БРАСЛАВСЬКА та викладач кафедри географії та методики її навчання Людмила ОЗЕРОВА долучилися до навчання за оновленою програмою підвищення кваліфікації: «Методи активізації навчального процесу: сучасні тренди». Організатором програми виступив Центр розвитку кадрового потенціалу Сумського державного університету.

Здобувачі з багатьох установ і закладів освіти України дізналися про особливості застосування ігрових методик у навчальному процесі; оволоділи технологією створення історій для викладання дисциплін; ознайомилися із методами організації командної роботи; дізналися про сучасні техніки візуалізації навчального матеріалу тощо.

Зміст курсів підвищення кваліфікації включав розгляд наступних питань:

  1. Тенденції розвитку нових видів навчальної діяльності в умовах сучасних соціальних викликів.
  2. Гейміфікація: використання ігрових підходів у навчальному процесі.
  3. Сторітеллінг: створення історій для навчання.
  4. Фасилітація: колективне розв’язання проблем у командній роботі.
  5. Командний квест: покрокове вирішення інтелектуальних, пошукових та творчих проблем.
  6. Скрайбінг: творча візуалізація навчального процесу.
  7. Тренінги як активна форма навчання.

Набутий досвід викладів дозволить їм успішно застосовувати отримані знання під час організації освітнього процесу та під час виховної роботи зі студентами-географами. За результатами успішного навчання всім курсантам було видано сертифікати про підвищення кваліфікації.

Все буде Україна!


Наверх