Виїзний геологічний практикум

Опубліковано: 23.10.2023, 8:47

З метою вивчення геологічної будови й похідних антропогенних форм рельєфу території Центральної України та особливостей функціонування підприємств гірничодобувної промисловості для здобувачів вищої освіти 10 групи спеціальності: 193 Геодезія та землеустрій, освітня програма: Геодезія та землеустрій та 12 й 22 груп спеціальності: 014.07  Середня освіта (Географія), освітня програма: Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) з дисципліни «Геологія з основами геоморфології» було проведене виїзне практичне заняття. На базі Гайворонського спеціалізованого кар’єру (м. Гайворон, Кіровоградська область) студенти мали змогу ознайомитись з умовами формування родовища мігматитів, їх залягання та розробки. Також значна увага приділялась утворенню антропогенних форм рельєфу, їх розвитку та подальшої трансформації, а також рекультивації земель.

Про становлення і розвиток гірничодобувного підприємства, специфіку геологорозвідувальних, геодезичних та видобувних робіт цікаво розповів Василь Янголенко, маркшейдер, ветеран праці, автор книг «Камінь і люди. Нариси з історії гірничого підприємства», «На зламі епох. Нариси з історії гірничого підприємства».

Як відомо, упродовж понад 100 років м. Гайворон утримує звання «столиці Гайворонської вузькоколійки», що спонукало після відвідування кар’єру здійснити екскурсію до Гайворонського депо. Студенти мали унікальну нагоду побачити зібрання діючих паротягів, свого часу відшуканих на території України та реставрованих зусиллями волонтерів, інвесторів та «Укрзалізниці». В Україні є лише 10 діючих паротягів, з яких на даний час 6 локомотивів знаходяться в Гайворонського депо.

Запам’яталась здобувачам вищої освіти надзвичайно цікава і змістовна розповідь Олега Заблудського, експерта із залізничного транспорту, керівника напрямку вузькоколійних залізниць філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця», ініціатора проведення ретро-турів Гайворонською вузькоколійкою та культурно-мистецької акції «Паротяги мчать до Перемоги» 

Також неймовірне враження на студентів склало відвідування Гайворонського краєзнавчого музею. Екскурсію проводив Микола Працьовитий, директор, краєзнавець.

Організатори геологічного практикуму доц. Олексій Ситник та викладач-стажист Ольга Проценко  висловлюють щиру вдячність директору  АТ «Гайворонський спеціалізований кар’єр» Василю Бельському, маркшейдеру Василю Янголенку, експерту із залізничного транспорту, керівнику напрямку вузькоколійних залізниць філії «Пасажирська компанія» АТ «Укрзалізниця» Олегу Заблудовському, директору Гайворонського краєзнавчого музею Миколі Працьовитому за сприяння і дієву допомогу в організації та проведенні заняття й змістовних екскурсій для здобувачів вищої освіти природничо-географічного факультету УДПУ імені Павла Тичини.


Наверх