Пізнавальна лекція провідного географа України

Опубліковано: 01.11.2023, 13:21

1 листопада 2023 року відбулася відкрита лекція на тему: «Природнича географія України: сутність, структура, значимість» для студентів ОС «Бакалавр» декількох ОП ПГФ, яку провів доктор географічних наук, професор кафедри географії природничо-географічного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, академік Академії наук вищої освіти України, відмінник освіти України, почесний професор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Денисик Григорій Іванович.

У ході заняття професор розглянув необхідність та можливості заміни у закладах вищої освіти України на спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія) курсу «Фізична географія України» на курс «Природнича географія України». Лектор зазначив, що курс «Фізична географія України» не відповідає сучасним вимогам підготовки студентів-географів освітнього рівня «бакалавр», оскільки не розглядає натуральну природу України, а лише її фізико-географічні особливості після корінних антропогенних змін. Було запропоновано в курсі «Природнича географія України» виокремити три розділи, що присвячені фізичній, історичній та антропогенній географії. Кожний із названих розділів слід вивчати впродовж одного семестру, а по закінченню перейти до вивчення курсу «Ландшафтна географія України», що теж включає три частини: натуральне, історичне та антропогенне ландшафтознавство.

Професор поділився з присутніми своїми професійними напрацюваннями, планами, які реалізує найближчим часом; поцікавився чи підтримують студенти і викладачі реструктуризацію курсу в університетах України. Слухачі активно включилися в діалог з професором, підтримавши його ініціативу. Студенти з веселим настроєм та гарними враженнями залишилися від вдало проведеної лекції і ще довго «засипали» питаннями доповідача.

Науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти щиро вдячні Денисику Григорію Івановичу за цікаву новітню інформацію в царині географічної науки і освіти.


Наверх