Міждисциплінарне засідання студентських наукових гуртків кафедри географії, геодезії та землеустрою

Опубліковано: 07.12.2023, 14:06

7 грудня відбулося спільне міждисциплінарне засідання студентських наукових гуртків «Геодезисти» та «Краєзнавчо-туристський гурток». Гуртківці – здобувачі вищої освіти ОС «Бакалавр» освітніх програм Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) й Геодезія та землеустрій. Були присутні 15 учасників, серед них: професор Оксана Браславська, доцент Володимир Кирилюк, доцент Інна Рожі та викладач стажист Томас Рожі.

Члени студентського наукового гуртка зробили акцент на топографо-геодезичних вимірюваннях під час краєзнавчо-туристської роботи, наголосили, що вивчення місцевості починається із карти дослідження, яку не можливо скласти без топографічних вимірів.

Засідання відкрила староста гуртка, студентка 20 групи Анастасія Муравей. У ході заходу було заслухано доповіді за результатами студентських наукових пошуків, зокрема:

1. Гіглавий Микола презентував доповідь на тему: «Становлення спеціальності 193 Геодезія та землеустрій в УДПУ імені Павла Тичини».

2. Яворська Марія презентувала доповідь на тему: «Практичне застосування геодезії в сучасному світі».

3. Миронюк Іванна озвучила тему: «Карта для географа та геодезиста».

4. Мавлюкаєв Олексій виступив з доповіддю на тему: «Краєзнавчо-туристська робота як запорука вивчення рідного краю».

Гуртківці під час роботи ознайомилися з методикою використання топографічних карт, що необхідне для всіх стадій проектно-дослідницьких робіт, які виконуються для топографічного забезпечення, геологічні розвідки, розробки родовищ корисних копалин, гідроенергетичного, транспортного будівництва тощо. Великомасштабні топографічні карти використовують для детального вивчення місцевості, орієнтування на ній, точних вимірів та розрахунків. Топографічні карти середніх масштабів використовують для попереднього проектування залізниць та автомобільних доріг, проведення геологічних досліджень, попередніх розрахунків при проектуванні великих споруд. Дрібномасштабні топографічні карти застосовують при вирішенні завдань науково-дослідного та прикладного характеру щодо використання природних ресурсів, економічного освоєння території, при генеральному проектуванні великих промислових комплексів, навігації та інших роботах.

Викладачі й студенти узагальнили: великомасштабні топографічні карти – найважливіший матеріал для географічних досліджень території, бо вони є основою як для геодезиста так і для географа, і для туриста. З допомогою карт здійснюють ознайомлення з пам’ятками історії і культури, формують особистісне сприйняття дослідженого матеріалу, орієнтування на місцевості тошо.

Тематика міждисциплінарного гуртка викликала у здобувачів освіти велику зацікавленість та значну кількість питань, на які вони отримали вичерпні відповіді.


Наверх