Медіаграмотність: як не піддаватися маніпуляціям

Опубліковано: 23.12.2023, 10:07

Уміти відрізнити правду від брехні в нинішньому світі – навичка вкрай необхідна, адже ми живемо в часи справжнісінької навали різноманітної інформації. А в час війни медіаграмотність необхідна, без жодних перебільшень, для захисту свого життя. Медіаграмотність – саме та навичка, що може убезпечити нас від цих негативних впливів. З перших днів повномасштабного вторгнення українці проявили надзвичайну стійкість і виступили єдиним інформаційним фронтом проти держави-агресора.

Тому 22 грудня 2023 року професором, завідувачем кафедри географії, геодезії та землеустрою Оксаною Браславською та викладачем цієї ж кафедри Людмилою Озеровою була проведена виховна година на тему «Медіаграмотність: як не піддаватися маніпуляціям», для здобувачів вищої освіти ОС «Бакалавр» спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) 12 та 22 груп.

Як зазначила Оксана Браславська: «медіаграмотність допоможе повсякчас зберігати емоційну та психологічну стійкість, уникати масової паніки, ухвалювати правильні рішення на основі ретельно перевіреної інформації». У рамках виховної години студенти пройшли онлайн-курс, що допоможе їм фільтрувати інформацію навколо й робити це максимально швидко та ефективно й дійшли висновку: варто довіряти лише якісним і перевіреним джерелам.

Метою курсу є:

  • дізнатися, чому і як медіаграмотність допомагає в ухваленні найкращих рішень;
  • ознайомитися з практиками розвитку високого рівня критичного мислення;
  • опанувати алгоритм перевірки якості контенту українських та закордонних медіа;
  • навчитися досліджувати експертність авторів, джерел інформації, зокрема телеграм-каналів;
  • засвоїти цифрові інструменти для швидкої та ефективної перевірки достовірності фото та відео;
  • дізнатися, як самостійно cтворювати якісний контент та уникати блокувань у соцмережах.

Наверх