Участь екологів у практичній реалізації реформи управління відходами

Опубліковано: 10.02.2024, 13:26

9 лютото за ініціативи Асоціації PAEW відбувся Загальнонаціональний круглий стіл «РЕФОРМА УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ: як зупинити велику імітацію чи «млинець нанівець»?». У заході взяли участь народні депутати України, представники Міндовкілля, Мінекономіки, ДРС, НАБУ, СЕП, ДЕІ, субʼєкти-утворювачі відходів, субʼєкти-ліцензіати, екологи, представники громад, науковці, представники ЗМІ. Від Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини у заході взяли участь професор Світлана Совгіра, доцент Наталія Душечкіна.

На засіданні круглого столу висвітлювалися нагальні питання, зокрема те, що в час війни Україна отримала замість євроінтеграційної реформи нові ризики поглиблення кризи відходів, забруднення лісосмуг тонами особливо небезпечних речовин, погіршення епідеміологічної ситуації та порушення прав українців і субʼєктів господарювання Міндовкіллям. За даними проєкту Ареna-2, у 2022 році в Україні утворилось близько 498 тисяч тон небезпечних відходів, що складає орієнтовно 12,2 кг на кожного українця. В середньому 1300 тон щодня. Отже понад 30 тис тон приблизно з 9 січня 2024 року вже десь осідає.

Відтак, Ми є свідками практичної реалізації реформи управління відходами. Вочевидь – це одна з найскладніших довкіллєвих реформ!


Наверх