Науково-практичний семінар, приурочений Дню землевпорядника

Опубліковано: 19.03.2024, 9:16

Науково-педагогічним складом кафедри географії, геодезії та землеустрою 15.03.2024 року було проведено науково-практичний семінар, приурочений Дню землевпорядника.

Модератором семінару виступив доцент Володимир Кирилюк, координатори заходу – викладачі Томас Рожі та Людмила Озерова.

Перед початком практичної частини зі вступним словом виступила завідувач кафедри Оксана Браславська, яка наголосила на важливості виїзних семінарів, експедиційних досліджень, які є основними компонентами освітньо-наукового процесу ЗВО.

З огляду на тематику й поставлені завдання семінару його учасники ознайомилися з особливостями роботи базисного розсадника ДП «Білоцерківський лісгосп», який займає територію 24,5 га. Основні площі використовуються для вирощування саджанців декоративних порід з метою озеленення території декількох областей України. Щорічно тут висаджується до 20 тис. саджанців. Основні породи це: туя західна «Columna», липа, ялина звичайна, ялівець звичайний «Columna», спірея Ван-Гутта, бирючина, самшит, сосна Веймутова, сосна кримська, дугласія, ялиця біла, модрина, бук, тис та інші.

Основним завданням семінару було удосконалення практичних навичок роботи в польових умовах науково-педагогічних працівників кафедри географії, геодезії та землеустрою. З цією метою на різних територіях були створені топографічні плани-зйомки масштабу 1:500 за допомогою електронного тахеометра.

Наступною зупинкою стало місто Біла Церква, де учасники семінару відвідали Білоцерківський краєзнавчий музей, який є потужним науково-методичним центром Правобережної Київщини. На базі музею щороку проводяться краєзнавчі читання, науково-практичні конференції різного рівня присвячені визначним подіям історії та сучасності. Білоцерківський краєзнавчий музей представляє велике зібрання предметів матеріальної і духовної культури Київщини. Музей заснував у 1924 році краєзнавець Степан Дроздов-Мишківський на основі власної колекції старожитностей. Зараз музей розташовується в оригінальній будівлі у стилі конструктивізму, зведеній у 1983 році на Замковій горі навпроти костелу Святого Івана Хрестителя, поруч із фундаментами давнього храму Святого Георгія часів князя Ярослава Мудрого. Експозиція музею складається з дев’яти розділів, які розповідають про природу Південної Київщини, давню історію краю, події польсько-литовської доби та Козаччини, період розквіту міста у XVIII-XIX століттях, розвиток промисловості й освіти, радянську добу та сучасність.

Для більшості викладачів кафедри географії, геодезії та землеустрою Білоцерківський національний аграрний університет став ще однією Alma mather.

Учасники семінару, рухаючись за прокладеним маршрутом, з робочим візитом відвідали ПП «Земекспертцентр» в місті Жашків. Відбулася конструктивна розмова зі стейкхолдером освітньо-професійної програми 193 Геодезія та землеустрій, директором Олександром Тарасюком. Відмічаємо, що залучення до співпраці стейкхолдерів, які діляться своїм досвідом та знаннями, – постійна практика для кафедри.

Під час практичної частини учасниками семінару була проведена профорієнтаційна робота в Соколівському опорному ліцеї села Соколівка Уманського району Черкаської області та Шкарівському опорному ліцеї-гімназії, що знаходиться в селі Шкарівка Білоцерківського району Київської області. Викладачі звернули увагу учнів на те, що одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість, – одна з умов відчуття життєвої повноцінності. Підготовка молоді до свідомого професійного вибору – важливе питання, яке не залишають поза увагою працівники кафедри географії, геодезії та землеустрою.


Наверх