День зустрічі птахів

Опубліковано: 22.03.2024, 8:40

Щорічно у середині березня на початку квітня на факультеті природничої освіти та природокористування відзначають свято зустрічі птахів. Традиційно ініціатором заходу виступає керівник Музею зоології імені М. Ф. Коваля доцент Леся Мороз.

Цьогоріч захід відбувся за участі вчителя біології Наталії Левченко, учнів 7 класу Уманської міської гімназії №10, здобувачів освіти, що навчаються за освітньою програмою Середня освіта (Біологія та здоров’я людини. Хімія) і науково-педагогічних працівників кафедри біології та здоров’я людини.

Учасники заходу мали змогу поглибити й урізноманітнити знання про біологічні характеристики птахів, їх чисельність, поширення, особливості поведінки, адаптацію до умов навколишнього природного середовища, біоіндикаційні властивості та роль птахів у природі і житті людей. Також присутні ознайомилися із прикметами, які пов’язані з поверненням пернатих та можливостями охорони птахів.

Коротка історична довідка. На прадавній території України пернатих шанували завжди. З настанням весни народ вшановував повернення перелітних птахів додому. За народним повір’ям птахи були провісниками весни, навіть в той час люди не могли не помічати користь, яку ті їм приносили.

Першу згадку про проведення свята дня птахів пов’язують з невеликим містечком у Америці під назвою Оіл-Сіті. Саме там, у 1894 році шкільний учитель закликав дітей до охорони пернатих і зробив це у формі свята. Ця ідея була активно підтримана відомою в той час газетою, а проведення свята стало популярним по всій країні. Але проблема захисту птахів вже в той час хвилювала майже всі розвинені країни. І в 1902 році була підписана міжнародна конвенція, покликана охороняти птахів корисних для сільського господарства. Чинності вона набула лише в кінці 1905 року, тому першою датою святкування міжнародного дня птахів вважається 1 квітня 1906 року.


Наверх