Засідання студентського наукового гуртка «Птахи техногенного ландшафту Уманщини: чисельність, структура і популяція»

Опубліковано: 12.04.2024, 16:39

8 квітня 2024 року на базі Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України під керівництвом доцента кафедри біології та здоров’я людини Лесі Мороз відбулося відкрите засідання наукового гуртка «Птахи техногенного ландшафту Уманщини: чисельність, структура і популяція».

Метою заходу було ознайомлення здобувачів вищої освіти з видовим різноманіттям птахів Уманщини та природними біотопами їх існування. У ході роботи гуртка його члени провели орніто-біотопічні дослідження території НДП «Софіївка» НАН України, виявили навколоводних, чагарникових, наземногніздних, дуплогнізних, кроногнізних видів птахів, ознайомилися із особливостями поведінки птахів у шлюбний період, прослідкували явище статевого диморфізму, навчилися визначати птахів за голосами.

До роботи гуртка долучилася доцент кафедри Любов Соболенко, яка ознайомила здобувачів вищої освіти із специфікою проведення дослідження безхребетних тварин лісової підстилки та ґрунту, особливостями будови та життєдіяльності комах-запилювачів ранньоквітучих рослин.

Доцент кафедри Світлана Сорокіна, яка теж стала учасником засідання, розповіла присутнім про вчених, які досліджували реліктові види рослин, зокрема, представників роду Маґнолія (Magnolia), що названа іменем французького ботаніка П’єра Маньоля  фр. Pierre Magnol). Здобувачі вищої освіти спостерігали за розвитком листопадних магнолій відкритого ґрунту. Наразі колекція складає 12 видів і 12 внутрішньо-видових таксонів роду Magnolia. «Сади магнолій» висаджені на схилах двох балок: Грекової та Звіринцю.


Наверх