«Україна і світ: гортаючи сторінки атласів»

Опубліковано: 05.03.2024, 9:00

Сільська бібліотека – це, передусім, не про книжки. Бібліотеки в селі несуть важливу соціальну місію – вони є простором для роботи, спілкування, відпочинку й навчання. Тож стан сільської бібліотеки багато говорить про розвиток самого села.

Значення сільської бібліотеки як соціального інституту залежить від її значущості у створенні духовного клімату місцевого товариства, від об’єктивних чинників соціально-економічної ситуації на селі, від того, яку нішу в житті села займає бібліотека. А переживають нині сільські бібліотеки не кращі часи – це і вкрай обмежене фінансування, недостатній рівень заробітної плати та матеріально-технічного забезпечення, незначні надходження до бібліотечного фонду, холодні, неопалювані приміщення. Але все ж таки вони працюють, виконуючи своє нелегке соціальне призначення, виступають своєрідним захисником права населення на доступ до інформації та залишаються осередками збереження національної культури, народних традицій і звичаїв, історії свого села тощо. Завдяки допомозі меценатів, розумній політиці ОТГ, грантам у бібліотеках не буває днів без відвідувачів: «живуть» бібліотеки — і «живе» село.

Таким осередком спілкування, навчання й відпочинку є Синицька сільська бібліотека Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області, яка об’єднує дорослих та дітей, де бажаними гостями є письменники, краєзнавці, майстри народної творчості, науковці.

Нещодавно доцент кафедри географії, геодезії та землеустрою Олексій Ситник презентував для учнів та вчителів Синицького ліцею Синицький ліцей Паланської сільської ради Уманського району Черкаської області виставку географічних атласів: «Україна і світ: гортаючи сторінки атласів». На виставці були представлені атласи різних років видання, які відображають формування та освоєння території України; різноманітність її природних умов і ресурсів; місце нашої держави у світі тощо. Гортаючи сторінки унікальних видань, відвідувачі мали можливість поринути у світ цінної та цікавої інформації про Україну та загалом про нашу планету.

Виставка викликала неабияку зацікавленість серед учнів і учителів Синицького ліцею та інших відвідувачів бібліотеки.


Наверх