Засідання наукового гуртка «Генетика» присвячене Міжнародному дню ДНК

Опубліковано: 26.04.2024, 8:10

На кафедрі біології та здоров’я людини 25 квітня 2024 року відбулось чергове засідання наукового гуртка «Генетика», яке було приурочене Міжнародному дню ДНК.

Щорічно 25 квітня в різних країнах світу відзначається незвичайне свято – Міжнародний день ДНК, який визнає важливість молекулярної біології та наукових досягнень, зроблених у цій галузі.

Вперше день ДНК був офіційно проголошений в США на честь 50-річчя відкриття подвійної спіралі ДНК та відсвяткований 25 квітня 2003р.

Дата була обрана в пам’ять про те, що 25 квітня 1953 року в журналі Nature вчені Джеймс Уотсон і Френсіс Крік спільно з Морісом Вілкінсом і Розалінд Франклін опублікували результати дослідження структури молекули ДНК.

Відкриття спіралі ДНК (дезоксирибонуклеїнової кислоти) стало для науки революційним, бо в ДНК зберігається наша генетична інформація, і саме цей тест є одним із найбільш популярних для встановлення родинних зв’язків. Відкриття спіралі ДНК стало для науки революційним. Завдяки виявленню ДНК був розкритий код спадковості, ідентифікований генетичний ризик, розпочато формування запрограмованих властивостей організму, здійснюється оздоровлення спадковості, створюються технології генної інженерії.

Науково-педагогічні працівники та здобувачі освіти обговорювали важливість досліджень в галузі молекулярної біології та генетики, що є теоретичною основою генної інженерії, метою якої є створення генетичних структур та організмів з новими комбінаціями спадкових ознак. Здобуті знання мають величезне значення для розвитку біомедицини, тобто поєднання теоретичних знань з клінічною медициною. Адже поряд з теоретичними проблемами стоять важливі практичні завдання, у тому числі з’ясування молекулярних основ пухлинного росту, пошук шляхів подолання спадкових хвороб.

Цікаві факти про ДНК:

• Геном людини містить колосальну кількість інформації. Якщо перевести цю інформацію в цифровий вигляд, вона б зайняла 3 тисячі носіїв, ємністю по 100 Гб кожен. Організм людини складається з 40 трильйонів клітин. Кожна з них може зберігати 1,5 Гб інформації.

• Якщо розкрутити ДНК всіх клітин людського організму, то вони розтягнуться на відстань в 16 млрд. км. Це та сама відстань, на яку б ви мандрували від нашої планети до Сонця 30 разів в одну та іншу сторону або від Землі до Плутона і назад.

• При трансплантації кісткового мозку реципієнт отримує частину ДНК донора.

• Деяка частина нашої ДНК (приблизно 8%) – це древні віруси, через які сталися мутації в клітинах людського тіла.

• Щоб зберегти всю інформацію на планеті, яка переведена в цифровий вигляд, потрібно всього 2 грами ДНК.

• ДНК здатна зберігатися надзвичайно довго – період напіврозпаду для неї становить 521 рік.

• Однак приблизно за 1,5 мільйона років навіть від ДНК в ідеальних умовах нічого не залишиться. Саме тому вчені ніколи не зможуть клонувати динозаврів.

• ДНК будь-якого індивіда сходиться на 99 % з іншими людьми на Землі. Виключення складають близькі родичі, у яких схожість геному становить 99,5 %.

• Генетична схожість людини та шимпанзе становить 98 %.

• На орбіті Землі, на міжнародній космічній станції зберігається «Диск безсмертя», який містить ДНК видатних людей. Наприклад, вченого Стівена Хокінга, спортсмена Ленса Армстронга та інших відомих осіб.


Наверх