Виїзний семінар науково-педагогічних працівників кафедри біології та здоров’я людини

Опубліковано: 28.06.2024, 10:26

18 червня 2024 року відбувся виїзний семінар «Вивчення біологічного різноманіття в межах біопарку «Золотий фазан» організаторами і учасниками якого стали завідувач і науково-педагогічні працівники кафедри біології та здоров’я людини. 

Метою заходу було отримання знань для проведення подальшої наукової роботи в рамках кафедральної наукової теми та індивідуальних дослідницьких проблематик науково-педагогічних працівників кафедри. 

Завдання семінару передбачали:

проведення спостережень за особливостями утримання ссавців та птахів у неволі, їх поведінковими реакціями, живленням; 

вивчення поширення видового різноманіття адвентивної та інтродуцентної флори;

проведення дослідження у штучних та природних екосистемах з метою визначення характерних видових відмінностей. 

Біопарк «Золотий Фазан» площею більше 10 га, розташований на околицях селища Ставище Білоцерківського району Київської області. Являє собою облаштовану територію з антропогенними водоймами, клумбами, альпінаріями, альтанками, вольєрами та загонами для утримання тварин. 

У результаті проведених спостережень встановлено перебування 45 видів тварин, серед яких верблюди, лами, леви, пантери, мавпи, капібари, єноти та близько 100 різновидів птахів, зокрема – страуси, павичі, фазани, голуби, папуги, журавлі, цесарки, горлиці, пелікани, чорні і білі лебеді, казарки, різні види курей. Спостереження за кожним видом тварин дало змогу учасникам семінару ознайомитися із характерними видовими ознаками, фізіологічними особливостями, способами живлення, поведінкою, умовами утримання ссавців та птахів. Викладачі, що забезпечують викладання освітніх компонент «Зоологія хребетних», «Орнітологія», «Фізіологія людини і тварини» на освітньо-професійних програмах згідно яких здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти акцентували на етологічних особливостях представників фауни в умовах штучного утримання. 

У рамках проведених досліджень резюмовано, що догляд за копитними тваринами на території біопарку відповідає їх фізіологічним потребам відкритого простору, достатньої кормової бази та умов для випасання. Водні ссавці та водоплавні птахи утримуються поблизу водойм, що створює сприятливі умови для успішного відтворення потомства. Територія біопарку це унікальне поєднання штучних та природних екосистем із біотопами, які зайняті навколоводною, адвентивною та інтродуцентною флорою, що привернуло увагу ботаніків та систематиків і є цінним з позиції вивчення ареалу поширення окремих видів рослин.

Отримані під час роботи семінару знання та дані матимуть відображення навчальних посібниках, матеріалах конференцій, курсових та кваліфікаційних роботах.


Наверх