Співпраця кафедри біології та методики її навчання з освітянами Уманського району

Опубліковано: 18.05.2015, 11:00

Завдання сучасної освіти сформувати особистість здатну здійснювати складні поліфункціональні, поліпредметні, культуродоцільні види діяльності, ефективно розв’язувати проблеми, що виникають у нестандартних життєвих ситуаціях. У його вирішенні важливу роль відіграє взаємодія загальноосвітньої та вищої школи. 12 травня 2015 року з ініціативи  колективу кафедри біології та методики її навчання, вчителів загальноосвітніх закладів Уманського району на базі природничо-географічного факультету відбувся науково-практичний семінар на тему: «Реалізація міжпредметних зв’язків на уроках біології як шлях формування ключових компетентностей школярів».

фото № 1

Відкрив роботу семінару декан природничо-географічного факультету, к.б.н., доц. Р.А. Якимчук, який підкреслив актуальність та необхідність тематики зібрання, побажав учасникам семінару – викладачам університету та освітянам району – успіхів, плідної і результативної роботи.

фото № 2

Курган Л.В., методист районного відділу освіти, представила інформацію  щодо особливостей впровадження у навчально-виховний процес міжпредметних зв’язків вчителями біології району.

фото № 3

фото № 4

Викладачі кафедри біології та методики її навчання Люленко С.О. та Небикова Т.А ознайомили учасників семінару з теоретичними аспектами даної проблеми. Представлені матеріали відзначалися змістовністю, доступністю викладу, яскравими презентаціями.

фото № 5

У практичній частині семінару керівник зібрання, Гензьора Т.М., запросила колег поділитися досвідом роботи з даної проблеми.

Змістовними та цікавими були виступи Сарніцької Н.М., спеціаліста вищої кваліфікаційної категорії, учителя біології Берестівецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, та Мелехіної Н.М., спеціаліста вищої кваліфікаційної категорії, учителя біології Паланської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Педагоги розкрили особливості застосування міжпредметних зв’язків та проведення інтегрованих уроків в умовах сільської школи.

фото № 6

Доцент кафедри – Красноштан І.В. продемонстрував, як під час вивчення дисципліни «Фізіологія рослин» можна формувати у студентів навички використання міжпредметних зв’язків. Доповідач під час проведення дослідів на тему: «Рослинна клітина як осмотична система» розкрив багатогранність процесів у клітині та теоретично обґрунтував результати з точки зору біології, хімії, фізики.

фото № 7

Чорна Г.А. ознайомила присутніх із гербарними екземплярами представників флори України. Захоплення присутніх викликала демонстрація гербарних аркушів початку минулого століття, які зберігаються у гербарії кафедри.

фото № 8

Частина представлених гербаризованих екземплярів була передана для користування учителям району.

фото № 9

На завершення, освітяни району відвідали новостворений музей зоології ім. М.Ф. Коваля. Педагоги мали змогу ознайомитись із колекціями безхребетних та хребетних тварин, представлених у музеї. Студенти V курсу Павлище А. та Хименюк М. представили фрагмент уроку «Вплив чинників середовища на тварин», де практично продемонстрували можливості використання бази музею під час проведення тематичних занять.

В обговоренні роботи науково-практичного семінару було відзначено оригінальність зібрання, його актуальність та практичну орієнтованість; довго не стихали зацікавлені розмови: обговорювали наболіле, ділилися досвідом, домовлялися про методичну допомогу.


Наверх