Виїзний науковий семінар викладачів кафедри географії, геодезії та землеустрою

Опубліковано: 20.05.2024, 11:33

З метою виконання завдань науково-дослідної теми «Дослідження ландшафтного різноманіття лісостепу і степу Правобережної України» та згідно плану роботи кафедри викладачами кафедри географії, геодезії та землеустрою 17.05.2024 року було проведено науковий семінар «Використання природно-ресурсного потенціалу України в сучасних геополітичних умовах» за маршрутом «Умань – с. Легедзине, Звенигородський район – м. Тальне, Звенигородський район – с. Роги, Уманський район – м. Умань».

Першою локацією на маршруті був меморіальний комплекс, що знаходиться в селі Легедзине Тальнівського району Черкаської області – пам’ятник загиблим прикордонникам батальйону окремої Коломийської прикордонної комендатури прикордонного загону і їх службовим собакам. Даний об’єкт є свідченням безсмертного подвигу захисників для збереження незалежності та цілісності Батьківщини. Учасники семінару вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання.

Другою зупинкою став населений пункт Тальне –містечко на Черкащині де знаходиться старовинний Палац Шувалова – особняк побудований у данському стилі. Елегантний старовинний палац зведений у 1903 році на місці старого дерев’яного палацу Потоцького XVIII століття, що згорів у пожежі разом з цінними колекціями творів мистецтва. Палац спроектований у стилі данського ренесансу; граційності палацу додавали три вежі. Палац Шувалова був пограбований, але не зруйнований. Тепер колишній палац на реставрації, що тягнеться вже довгі роки. Всі романтичні уявлення про минуле колись багатого маєтку Шувалових розвіялись, коли учасники семінару підійшли ближче і зайшли всередину. Від колишньої розкоші частково збереглась ліпнина на колонах і мармурова підлога на першому поверсі.

Учасники семінару пройшлись залами, коридорами і кімнатами колишнього Палацу графа Шувалова. У свій час у ньому були новинки прогресу – електричне світло, водогін, вентиляційна система. Для будівництва використовували якісні матеріали з різних країн: черепицю з Голландії, цеглу з Данії, піщаник з Ямполя, мідь для куполів з Одеси. Були найняті майстри з Данії, Литви, Богемії.

Відвідування Палацу Шувалова залишило в учасників семінару подвійні враження. З одного боку – історична пам’ятка культури потихеньку руйнується і приходить у занепад. З іншого боку, палац не розібрали по цеглинці, як багато інших пам’яток в Україні. Будівля охороняється. Тож жевріє надія, що колись Палац Шувалова постане у всій красі й буде цікавою туристичною пам’яткою для всього світу.

Ще одним об’єктом на маршруті став ботанічний сад Сергія Дорошенка в с. Роги Звенигородського району, що перетворився на музей природи і старожитностей. У музеї природи зібрані колекції мінералів, метеликів, унікальних природних явищ. Експонати 12 музейних кімнат, зібрані практично з усієї України та багатьох країн світу. Учасники семінару мали можливість насолодитися красою майже 200 сортів тюльпанів, 100 сортів нарцисів, 2000 сортів лілійників й багатьох інших реліктових та ендемічних рослин. Розмаїттям барв милує око цей ботанічний сад від ранньої весни й до пізньої осені. Всі рослини зимують просто неба. Добре прижилися на Черкащині морозостійкі кактуси.

Дослідивши використання природно-ресурсного потенціалу України в сучасних геополітичних умовах з впевненістю можна стверджувати, що Черкащина володіє невичерпним джерелом віри, надії та любові до рідної землі, енергії й впевненості у перемозі!


Наверх