Навчальна практика з топографії та ґрунтознавства

Опубліковано: 06.06.2023, 10:06

Навчальна практика студентів є невід’ємною частиною процесу підготовки спеціалістів у закладах вищої освіти, основними завданнями якої є закріплення на практиці знань, вмінь і навичок, що здобуті під час освітнього процесу в аудиторіях.

Для здобувачів вищої освіти спеціальності «Геодезія та землеустрій» 10-ї групи природничо-географічного факультету навчальна практика з топографії та ґрунтознавства проводилася у польових умовах на базі агробіостанції університету.

Перед початком практики студенти ознайомилися з комплексом топографо-геодезичних робіт. Приступаючи до їх виконання, був проведений інструктаж з техніки безпеки, виконана перевірка геодезичних приладів, з’ясована методика виконання завдань і вимоги до якості оформлення розрахункових і графічних матеріалів.

Під керівництвом доцента Володимира Кирилюка і викладача-стажиста Томаса Рожі за допомогою геодезичних приладів й інструментів студенти виконували практичні роботи з горизонтального, вертикального і топографічного знімання місцевості, провели розрахунки та на їх основі створили контурний та топографічний плани місцевості, повздовжній профіль по осі об’єкта.

Вивчення факторів ґрунтоутворення студенти розпочинали із опису рослинності. Паралельно досліджувався рельєф, як фактор ґрунтоутворення – експозиція, ухил та довжина схилів. Розріз закладали у типовому місці за елементами рельєфу. Важливим під час практики було якісне освоєння морфолого-генетичного аналізу ґрунтів, що давало можливість віднести їх до того чи іншого типу і виділити їх місце за усіма складовими генетичної класифікації.

Успішне виконання завдань, що передбачені навчальною практикою, стало можливим внаслідок успішного вивчення студентами дисциплін «Топографія» й «Географія ґрунтів з основами ґрунтознавства».


Наверх