СПІЛЬНЕ ЗАСІДАННЯ КАФЕДР ГЕОГРАФІЇ ТА МЕТОДИКИ ЇЇ НАВЧАННЯ й БІОЛОГІЇ ТА МЕТОДИКИ ЇЇ НАВЧАННЯ

Опубліковано: 27.09.2023, 10:51

26 вересня 2023р. відбулось спільне засідання кафедр географії та методики її навчання й біології та методики її навчання. Одним з питань порядку денного було проведення навчальних та виробничих практик зі студентами освітньо-професійних програм Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) першого (бакалаврського) рівня та другого (магістерського) рівня.

Науково-педагогічні працівники опрацювали «Положення про робочу організацію практик в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини (денної та заочної форми навчання)», затверджене на засіданні вченої ради Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини 26.01.2021 р., протокол №10.

Завідувач кафедри географії та методики її навчання, професор, доктор педагогічних наук Оксана Браславська окреслила цілі й завдання навчальної та виробничої практик здобувачів освіти.

Завідувач кафедри біології та методики її навчання, доцент, кандидат біологічних наук Ігор Красноштан окреслив наступність і взаємозв’язок практичної підготовки студентів.

Гарант освітньо-професійної програми Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) першого (бакалаврського) рівня доц. Оксана Герасименко зазначила, що освітня програма та навчальний план передбачають практичну підготовку здобувачів вищої освіти, яка дозволяє їм здобути компетентності, необхідні для подальшої професійної діяльності. Зміст, наступність і взаємозв’язок всіх видів практик відображено у наскрізній програмі практики. Види та обсяги практик визначено в ОП та становлять 11% (27 кредитів ЄКТС): навчальна географічна практика (3 кредити ЄКТС) для здобувачів освіти І курсу; навчальна географо-біологічна практика (3 кредити ЄКТС) для здобувачів освіти ІІ курсу; навчальна біогеографічна практика (3 кредити ЄКТС) та навчальна (педагогічна) практика (3 кредити ЄКТС) для здобувачів освіти ІІІ курсу; фахова навчальна практика (3 кредити ЄКТС) та виробнича (педагогічна) практика (9 кредитів ЄКТС) для здобувачів освіти ІV курсу.

Гарант освітньо-професійної програми Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) другого (магістерського) рівня доц. Інна Рожі повідомила, що здобувачі освіти отримують практичні навички під час виробничої (педагогічної) практики (9 кредитів ЄКТС).

Заступник декана природничо-географічного факультету з організації фахових практик доц. Олексій Ситник зазначив, що навчальну практику здобувачі освіти можуть проходити за розробленими маршрутами у вигляді експедицій чи екскурсій з подальшою камеральною обробкою результатів у структурних підрозділах університету. Реалії сьогодення ставлять перед учасниками освітнього процесу особливі форми проходження та захист практик у дистанційному форматі.

Заступник декана з педагогічної практики старший викладач кафедри біології та методики її навчання Тетяна Небикова звернула увагу присутніх на організацію виробничої (педагогічної) практики у здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня та другого (магістерського) рівня освітньо-професійних програм Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини).

У ході засідання було зазначено, що під час проходження практик здобувачі удосконалюють уміння та навички, які були отримані під час теоретичного навчання та є необхідною складовою підготовки фахівців.


Наверх