Роль музеїв у освіті

Опубліковано: 22.02.2024, 15:13

Музеї – це не лише тихі артефакти минулого, що витає в просторі та часі. Вони є іншими суб’єктами та реальними культурними агентами, які змінюють сучасне суспільство в різних аспектах. За останні десятиліття музеї мали великий вплив на освіту, туризм, соціальний розвиток та самосвідомість людей.

Науково-педагогічний колектив кафедри географії, геодезії та землеустрою Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини понад 15 років плідно співпрацює із 

КЗ «Гайворонський краєзнавчий музей» Гайворонської міської ради Кіровоградської області. Це були спільні проекти щодо організації і проведення науково-практичних конференцій, використання експозиції музею для вивчення  студентами під час навчальних практик природо-ресурсного потенціалу та зайнятості населення Гайворонського краю, участь у підготовці та реалізації програми ретро-турів Гайворонською вузькоколійкою.

Експозиція музею постійно поповнюється новими експонатами.

Колекція артефактів, що свідчить про поширення давніх культур на території Гайворонського краю

З оновленою експозицією відвідувачів музею знайомить директор Микола Працьовитий

Нещодавно Олексій Ситник, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії, геодезії та землеустрою був запрошений на відкриття оновленого історичного відділу музею із презентацією  виступу «Роль прикордонних територій у формуванні національної свідомості українців» 

Виступ Олексія Ситника «Роль прикордонних територій у формуванні національної свідомості українців»

Музеї продовжують важливу роль у сучасному суспільстві, сприяючи збереженню культурної спадщини, освіти, розвитку туризму, соціальному розвитку та інноваціям. Вони є ключовими агентами для збагачення життя і формування нашої спільної ідентичності. Тому в складних умовах сьогодення   особливо важливо підтримувати та розвивати музейну сферу для користі сучасного суспільства та майбутніх поколінь.


Наверх