«Вступ до квантового обчислення»

Опубліковано: 04.03.2024, 16:26

У лютому 2024 р. пройшли онлайн-курси «Вступ до квантового обчислення», підготовлені міжнародною командою представників Дрогобицького педагогічного університету, Уманського державного педагогічного університету, Донбаського державного педагогічного університету та Middle State Tennessee University (USA). Проведення курсів здійснювалося в рамках програми «STEM with Ukraine – the USA-Ukraine collaboration in STEM research and education». Їх організаторами стали проректор з міжнародних зв’язків нашого університету Володимир Миколайко, керівниця відділу міжнародних звʼязків Дрогобицького університету Христина Войтович та професорка кафедри фізики і астрономії Middle State Tennessee University (MSTU) Ганна Терлецька.

До навчання на цих курсах приєднались доцент кафедри географії, геодезії та землеустрою Андрій Максютов і здобувачка вищої освіти освітньої програмами Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) Анна Валюх.

Перша лекція, яку провела професорка Університету штату Середній Теннессі (MSTU) Ганна Терлецька, була присвячена проблемам подальшого розвитку сучасної обчислювальної техніки та перспективам створення і можливостям використання комп’ютерів на основі квантових технологій. Лекція здійснювалась англійською мовою та супроводжувалась англомовною презентацією, яка, проте, містила переклади на українську мову ключових тез, що сприяло розумінню змісту лекції слухачами з початковим рівнем володіння англійською мовою.

Квантові обчислення стали одним із найбільш перспективних відкриттів останнього століття, і здатні повністю змінити підхід до обробки даних. Їхня головна перевага – неймовірно висока швидкість вирішення складних завдань, порівняно із звичайними комп’ютерами, яка досягається за рахунок використання квантової механіки. Теоретично квантові обчислення здатні зробити революцію у багатьох сферах людського життя – від охорони здоров’я до фінансового сектора.


Наверх