Відкрита лекція доктора географічних наук, професора Денисика Григорія Івановича

Опубліковано: 10.04.2024, 11:20

9 квітня 2024 року відбулася відкрита лекція на тему: «Антропогенне остепніння Середнього Побужжя: чинники, сучасний стан, оптимізація» для студентів ОС «Бакалавр» декількох ОП факультету природничої освіти та природокористування, яку провів доктор географічних наук, професор кафедри географії природничо-географічного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, академік Академії наук вищої освіти України, відмінник освіти України, почесний професор Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Денисик Григорій Іванович.

У ході заняття професор розповів про сучасний стан антропогенного ландшафту Середнього Побужжя, проаналізував чинники його остепніння та можливі наслідки від змін, що вплинуть на подальше раціональне природокористування. Процеси остепніння в Україні зумовлені глобальним потеплінням клімату, а регіональні відміни остепніння, зокрема лісополя, залежать від антропогенного навантаження на ландшафт та його сучасної структури. Найбільш виразно тенденція підвищення температури повітря, зокрема й у межах досліджуваного модельного регіону України – Середнього Побужжя, прослідковується за минулі 20 років. Загалом, зростання середньорічних значень температури повітря відбулось внаслідок потепління взимку, змінився також режим зволоження, посушливість тощо.

Науково-педагогічні працівники, здобувачі вищої освіти щиро вдячні Денисику Григорію Івановичу за цікаву новітню інформацію в царині географічної науки і освіти.


Наверх