Х Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Географія та екологія: наука і освіта»

Опубліковано: 19.04.2024, 13:37

Вже стало гарною традицією на факультеті природничої освіти та природокористування проведення наукових заходів. Тому 18-19 квітня 2024 року на базі кафедри географії, геодезії та землеустрою відбулася Х Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Географія та екологія: наука і освіта».

Конференцію підтримали й стали її співорганізаторами: Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини факультет природничої освіти та природокористування кафедра географії, геодезії та землеустрою; Інститут педагогіки НАПН України, відділ методики навчання географії та економіки, Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, природничо-географічний факультет, кафедра географії; Одеський національний університет імені І.І. Мечникова, геолого-географічний факультет; Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, географічний факультет кафедра економічної географії та екологічного менеджменту; Університет Григорія Сковороди в Переяславі, факультет природничої освіти, кафедра екології, географії і методики навчання; Софійський університет імені Святого Климента Охридського (Болгарія), Ойцовський національний парк (Польща); КЗ «Гайворонський районний краєзнавчий музей», Гайворонської міської ради Кіровоградської області; Газета «Краєзнавство. Географія. Туризм».

У конференції взяли участь понад 60 учасників з різних регіонів України: Київської, Сумської, Черкаської, Кіровоградської, Одеської, Миколаївської, Полтавської областей та м. Києва.

Головна мета конференції – обмін знаннями та досвідом, пошук рішень з актуальних проблем розвитку освіти і науки в Україні. У роботі конференції взяли участь керівники державних організацій, експерти з питань реформування освіти та науки України, науковці, фахівці науково-дослідних організацій, викладачі, педагоги, методисти, аспіранти та студенти.

Під час конференції обговорювалися такі питання:

  1. Інтеграція вітчизняної географічної й екологічної освіти і науки у міжнародний простір.
  2. Історія становлення географії у незалежній Україні.
  3. Фундаментальні та прикладні дослідження в географії: досягнення, проблеми, перспективи.
  4. Екологічний моніторинг України та зарубіжних країн.
  5. Активні форми і методи навчання географії та екології у закладах освіти.

Офіційне відкриття конференції розпочалося з вітального слова завідувача кафедри географії, геодезії та землеустрою, доктор педагогічних наук, професора Оксани Браславської, яка зазначила, що в своїх здобутках наука завжди базувалася на наполегливій і кропіткій праці вчених, а у досягненнях завжди покладалися на активності освітян. Також проаналізувала тенденцію розвитку сучасної географічної, екологічної освіти на факультеті природничої освіти та природокористування, кафедрі.

Після офіційного відкриття конференції розпочалося пленарне засідання, в межах якого головні спікери конференції презентували свої доповіді. Під час роботи конференції, засобами відеоресурса Meet, до виступів доєдналися:

з доповіддю на тему: «Дюни Прибузького Полісся та їх сучасне господарське використання» доктор географічних наук, професор кафедри географії Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Денисик Григорій Іванович;

з доповіддю на тему: «Із досвіду роботи кафедри» завідувач кафедри географії, методики її навчання та туризму Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, кандидат педагогічних наук, доцент Шуканова Анжела Анатоліївна;

з доповіддю на тему: «Навколишнє середовище як засіб навчання географії в закладах загальної середньої освіти» доктор педагогічних наук, професор, заввідділу навчання географії та економіки Інституту педагогіки НАПН України Назаренко Тетяна Геннадіївна;

з доповіддю на тему: «Аналіз грозової активності у Сумській області» кандидат географічних наук, доцент кафедри загальної та регіональної географії Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Корнус Анатолій Олександрович;

з доповіддю на тему: «Академія сільського розвитку ГО «Спілка сільського зеленого туризму України» завідувач кафедри загальної та регіональної географії, кандидат географічних наук, доцент Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка Корнус Олеся Григорівна;

з доповіддю на тему: «Підвищення якості викладання географії в ЗЗСО засобами геоінформаційних систем» кандидат педагогічних наук, доцент кафедри географії, методики її навчання та туризму Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Федій Олександр Анатолійович;

з доповіддю на тему: «Теоретичні засади проектування змісту професійної підготовки майбутнього еколога» доктор педагогічних наук, професор кафедри хімії та екології УДПУ імені Павла Тичини Совгіра Світлана Василівна

з доповіддю на тему: «Міжпрежметність зв’язків у природничій освіті» завідувач кафедри біології та здоров’я людини УДПУ імені Павла Тичини, кандидат біологічних наук, професор Красноштан Ігор Васильович.

На другий день конференції відбулася екскурсія до Національного дендрологічного парку «Софіївка». Цікава історична подорож, спілкування та позитивні емоції – все це чекало на учасників конференції. Адже Софіївка – відома туристична перлина України, музей садово-паркового мистецтва, місце, де можна поринути у казковий романтичний світ природи та краси.

Науковці мали можливість відвідати могилу цадика Нахмана, синагогу та ряд інших культових й релігійних об’єктів паломництва хасидів.

З особливостями територіальних відмінностей культурного та релігійного просторів Уманщини учасників конференції познайомила член громадської спілки «Всеукраїнської асоціації гідів» Ліана Роднікова.

Наприкінці заходу було підбито підсумки роботи конференції, а всіх зацікавлених запрошено до співпраці. За результатами роботи конференції підготовлено збірник тез доповідей, а також усім учасникам конференції надіслано програму роботи й сертифікати.


Наверх