Світова техногенна катастрофа – пам’ятаймо!

Опубліковано: 26.04.2024, 10:30

Із метою вшанування людей, які, ризикуючи життям і здоров’ям, виконали свій святий обов’язок – врятували від біди не одне покоління, та поглиблення знань здобувачів освіти про аварію на Чорнобильській АЕС, 26 квітня 2024 року професором Оксаною Браславською, викладачем Людмилою Озеровою та викладачем-стажистом кафедри географії, геодезії та землеустрою Ольгою Проценко була проведена година пам’яті «Б’ють серце Чорнобиля дзвони» для здобувачів вищої освіти ОС «Бакалавр» спеціальності 014.07 Середня освіта (Географія. Біологія та здоров’я людини) 12 групи.

Оксана Браславська відкриваючи захід, нагадала студентам про чорну дату в історії України, яка досі віддає важким відгомоном минулих десятиліть; розповіла про те як сталась аварія, особливу увагу приділила екологічним наслідкам та змінам, що відбулися за останні роки в зоні відчуження. Студенти також мали можливість переглянути документальний фільм «Загублений світ», у якому відтворено хід подій рокової ночі з 25 на 26 квітня 1986 року і усвідомити, пережити глобальні наслідки цієї трагедії. У пам’яті українського народу – це день Чорнобильського лиха, болю, суму і забути це й викреслити із нашої пам’яті – неможливо.

Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Вона була, як зараз усім здається, найтихішою і найтеплішою. І не сповіщала про біду. Навпаки всім жителям містечка атомників ще звечора, під вихідний, жадалося отримати від природи хорошу погоду. Проте в ту саму ніч з 25 на 26 квітня відлік часу став уже не мирним, а бойовим і аварійним. Відлік пішов на хвилини і секунди. О першій годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської атомної станції несподівано велетенське полум’я розірвало нічну темряву.

Рівно 38 років тому на Чорнобильській атомній електростанції сталася найбільша у світі техногенна катастрофа.

У результаті вибуху реактор був повністю зруйнований, а у навколишнє середовище викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Ця аварія розцінюється як найбільша у своєму роді за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком. А на квітучий українській землі з’явились пусті міста і села, мертвий ліс, в який не можна ходити, сади з яблуками, насиченими радіоактивною отрутою, вода, яку не можна пити, і навіть повітря, яким дихаємо, стало ворогом.

Чорнобильська аварія лишила слід не лише в життях, а й в серцях українців. Найбільша техногенна катастрофа, що відбулася на території України, знайшла своє місце і в літературі. Українські та світові письменники не стояли осторонь. Студенти 12 академічної групи підготували невеличкі доповіді та відео, що містили повну інформацію про катастрофу і про те, що вона принесла, про героїв, які віддали своє життя задля нашого майбутнього, читали вірші присвячені трагедії і звичайно ж у ході заходу були обговорені актуальні питання щодо катастроф нині.

Ми повинні завжди пам’ятати про жертви, які довелося понести внаслідок аварії на ЧАЕС. І зробити все можливе, щоб історія ніколи не повторилася знову.

У цей день вшануймо ліквідаторів, за їх сміливість та відвагу! Передаємо найщиріші слова вдячності та доземний уклін за високу громадянську позицію і схиляємо голови перед світлою пам’яттю тих, чиї життя обірвав смертоносний атом. Дякуємо за подвиг, і вічна пам’ять героям, що віддали своє життя у боротьбі з цією техногенною катастрофою!

Пам’ятаймо, що людське життя – безцінне, і будь-які експерименти та наукові впровадження, перш за, все мають бути безпечними для людства, для нашого майбутнього, для життя на планеті Земля.


Наверх