Відроджуємо історичні віхи становлення та розвитку географії на природничо-географічному факультеті

Опубліковано: 31.03.2015, 15:27

У продовж тривалого часу наукова спадщина багатьох українських дослідників замовчувалася або спотворювалась. Нині відбувається закономірний процес переоцінки цінностей, пов’язаний насамперед, із відтворенням національної ідеї, Україна повертає забуті імена її синів і дочок, яким належить вагомий особистий внесок у становлення державності.

Одним із визначних діячів науково-освітнього і культурно-просвітницького руху в Україні був ст. викл. Михайло Антонович Олійник (фото 1), який довгий час працював у нашому вузі (1935 – 1959) на різних керівних посадах та його розбудовував.

Фото1

Вивчення спадщини цього дослідника природи дасть змогу поповнити джерельний запас наших знань стосовно галузевої наукової думки першої половини ХХ ст. і глибше дослідити окремі проблеми української географічної науки та освіти, а саме: діяльність дослідника як організатора і популяризатора цієї галузі знань. Персоналізація української географічної науки надає їй портретної конкретики.

Проф. Половку С. Г. та викл. Половку О.А. довгий час цікавили витоки географії в УДПУ імені Павла Тичини, яким вони приділяли значну увагу. Завдяки архівним пошукам було відновлено біографічні віхи життя і творчості М. А. Олійника та написана наукова праця ««Піонер географії в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини (до 70-ї річниці заснування географії в Уманському Учительському інституті)» (Вісник Дніпропетровського університету. Серія «Геологія. Географія», 2015 р. – стаття в друку).

У двічі приємно, що це сталося в 70-ту річницю заснування географії в Уманському Учительському інституті (фото 2) та 25-ту річницю відродження існування даної галузі знань в УДПУ імені Павла Тичини.

Фото2

Хотілося подякувати за сприяння у роботі працівниці канцелярії фахівцю І категорії Ларисі Павлівні Брагіній та побажати авторам творчої наснаги і реалізації задуманого в їх подальших наукових напрацюваннях!!!


Наверх