МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ НАУКИ ТА ГУМАНІЗМУ — ГАРНА НАГОДА НАГАДАТИ ПРО АКАДЕМІЧНУ ДОБРОЧЕСНІСТЬ

Опубліковано: 15.02.2023, 16:01

Щорічно 12 лютого відзначається Міжнародний день науки та гуманізму, або День Дарвіна, присвячений дню народження знаменитого англійського вченого.

Чарльз Дарвін – основоположник теорії природного відбору, а також теорії еволюції і походження людини. Свято запровадили за ініціативи Роберта Стефенса у1995 році.

Головна мета цієї події – заохотити людство до принципів наукового мислення, інтелектуальної хоробрості, цікавості. Її присвячують не лише ідеям самого Чарльза Дарвіна. Цього дня намагаються розповсюджувати науку в цілому. Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу, пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій.

На факультеті було проведено зустріч із учасниками освітнього процесу на якій обговорювались питання важливості наукових відкриттів та доброчесніть науковців, а саме про довіру, чесність та відповідальність, повагу учасників освітнього процесу один до одного та справедливість оцінювання, сміливість визнати свої помилки та боротись з несправедливістю. Європейські та новозеландські науковці Е. Льофстрьом, Т. Тротман, М. Фурнарі, К. Шепард визначають поняття «академічна доброчесність» як усвідомлення культури поведінки в академічному середовищі та вміння чесно діяти у ньому відповідно до встановлених етичних норм, поважати наукові здобутки колег.

Під час зустрічі заступник декана з наукової роботи Олена МАНЗІЙ розповіла про засади доброчесності, якими керується науково-педагогічний колектив, студентство, нагадавши як діяти згідно положення при виявленні недоброчесності з боку колег, викладачів, здобувачів.


Наверх