АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ – ПРІОРИТЕТ ЯКІСНОЇ ОСВІТИ

Опубліковано: 01.03.2023, 22:18

Академічна доброчесність є невід’ємною складовою забезпечення якості освіти, адже дотримання її принципів під час навчання та викладання впливає не лише на якість освіти, а й на формування в учасників освітнього процесу основоположних цінностей та уявлень про світ, соціум, успіх, а головне – професійну діяльність. Науково-педагогічні працівники кафедри географії та методики її навчання не залишаються осторонь від такого питання.

Протягом лютого-березня 2023 року професор Оксана БРАСЛАВСЬКА, доцент Оксана ГЕРАСИМЕНКО, доцент Інна РОЖІ, доцент Володимир КИРИЛЮК, викладач Людмила ОЗЕРОВА та викладач-стажист Томас РОЖІ успішно завершили курс на платформі Prometheus – «Академічна доброчесність: онлайн-курс для викладачів» в обсязі 2 кредити (60 годин).

Мета онлайн-курсу – дати уявлення як можна розвивати культуру академічної доброчесності попри предмет та напрям викладання. Курс надає можливість подивитися на навчальні дисципліни через призму академічної доброчесності та пропонує теоретичні основи й практичні інструменти, які сприяють її посиленню.

Структура онлайн-курсу для викладачів:

Модуль 1. Концепція академічної доброчесності у вищій освіті.

Модуль 2. Методика викладання: сприяння академічній доброчесності.

Модуль 3. Дизайн освітніх програм та курсів з фокусом на академічну доброчесність.

Модуль 4. Основи академічного письма та доброчесності.

Модуль 5. Дизайн системи оцінювання для підвищення академічної доброчесності.

Модуль 6. Наукове керівництво та розвиток культури академічної доброчесності.

Фінальний тест.

На даному курсі викладачі дізналися:

  • про теоретичні аспекти академічної доброчесності та про фактори, що безпосередньо впливають на культуру академічної доброчесності здобувачів вищої освіти;
  • особливості застосовання теоретичних знань на практиці у викладанні та науковому керівництві.

Червоною лінією для засвоєння курсантами звучала думка про те, що «доброчесність в сучасному цивілізованому світі є тим наріжним каменем, який складає фундамент внутрішньої гармонії людини, стійкість її характеру та послідовність морального образу. Вища освіта через навчання і дослідження фактично скріплює цей фундамент елементами академічної доброчесності, які покликані виховувати інтелектуальну гідність і повагу до різноманіття думок та ідей, реалізуючи тим самим свою соціальну місію».


Наверх