Академічна доброчесність – практичний вимір

Опубліковано: 31.03.2023, 13:43

Академічна доброчесність як сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження наукової (творчої) діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та/або наукових (творчих) досягнень є основою всіх видів діяльності викладачів кафедри хімії, екології та методики їх навчання. Науково-педагогічні працівники кафедри упродовж тривалого часу беруть участь у різних заходах приурочених академічній доброчесності (отримують сертифікати). З метою популяризації отриманих знань з принципів академічної доброчесності в освітньому процесі викладачами кафедри упроваджуються її основи для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 101 «Екологія».

Для прикладу з 1 січня по 24 лютого 2023 року доцент кафедри хімії, екології та методики їх навчання Роман Подзерей проходив наукове стажування в духовній семінарії Асоціації Католицького Апостольства на тему «Академічна доброчесність» (Warszawa. Duchownym Stowarzyszenia Apostolstwa Katolickiego «Uczciwosc akademicka»).

Стажування передбачало розкриття напрямів подолання викликів, що виникають на поточному етапі розвитку системи забезпечення академічної доброчесності. Розглядалися питання поєднання нових підходів до оцінювання та технологічних інструментів, залучення студентів, організаційна робота, а також роз’яснення та навчання. Наукове стажування включало 180 год. (6 кредитів ECTS) лекцій та самостійної роботи. Підсумком стажування був захист есе.


Наверх