Інвентаризація масивів меліорованих земель: на шляху до сталого зрошуваного землеробства

Опубліковано: 09.06.2023, 14:20

В умовах наростаючих кліматичних змін гідротехнічна меліорація земель все частіше розглядається як ключова умова сталих врожаїв. Тому інвентаризація масивів меліорованих земель і внесення їх до Державного земельного кадастру нині є важливою передумовою створення об’єднань водокористувачів, які візьмуть на себе відповідальність за функціонування меліоративних систем.

8 червня 2023 року відбувся всеукраїнський круглий стіл на тему: «Інвентаризація масивів меліорованих земель: на шляху до сталого зрошуваного землеробства» до якого долучилися декан природничо-географічного факультету доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри біології та методики її навчання Валерій Миколайко, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри географії та методики її навчання Володимир Кирилюк та викладач-стажист Томас Рожі.

Організаторами виступили: ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», факультет землевпорядкування НУБіП, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Державне агентство меліорації та рибного господарства України.

Питання для обговорення, які ставили перед собою організатори із провідними фахівцями:

– Як здійснювати інвентаризацію масивів меліорованих земель?

– Як внести відомості про масиви меліорованих земель та меліоративні системи до ДЗК?

– Що буде із меліорованими землями півдня України після руйнування Каховської ГЕС?

– Чи достатня нормативно-правова база для землеустрою та ефективного використання меліорованих земель?

Науково-педагогічні працівники природничо-географічного факультету щиро вдячні організаторам за можливість бути проінформованими про інвентаризацію масивів меліорованих земель й внесення їх до Державного земельного кадастру і про те, що потрібно буде зробити для відновлення зрошуваного землеробства України після звільнення лівобережжя Дніпра, беручи до уваги наслідки руйнування греблі Каховської ГЕС.

Варто зазначити, що користь від участі в цьому круглому столі для викладачів природничо-географічного факультету є безсумнівною.


Наверх