Географічна експедиція в рамках Регіональної науково-практичної конференції

Опубліковано: 13.10.2015, 12:55

8 жовтня на природничо-географічному факультеті відбулася Регіональна науково-практична конференція «Географічна освіта і наука Черкащини: ретроспектива, сучасні проблеми і перспективи розвитку». Науковий захід спрямовувався на вирішення сучасних проблем географічної освіти, фізичної географії та геоекології, економічної, соціальної й політичної географії та організації краєзнавчо-туристичної роботи у навчальних закладах. До роботи конференції долучилися науковці та студенти факультету й інших університетів, а також вчителі шкіл Уманського району.

У рамках конференції було проведено одноденну наукову експедицію географічного спрямування. Головна мета – дослідження водних антропогенних, гірничо-промислових ландшафтів та ландшафтно-технічних систем у межах Уманського району Черкаської області та Гайворонського району Кіровоградської області.

 OУчасники експедиції

фото 2 Річка Ятрань

фото 3 Ставок на річці Ятрань в межах с. Коржова Уманського району

фото 4Острів антропогенного походження

фото5Гребля на річці Ятрань

 

Учасники експедиції відвідали пам’ятку млинарства України – діючий водяний млин у с. Коржова (1825 р.), який сьогодні також виконує функцію екскурсійного об’єкту.

 

Фото 6Будівля коржівського водяного млина

OРозповідь к.г.н. О. Д. Лаврика про специфіку будівництва та роботи водяних млинів на малих річках

У м. Гайворон викладачі та студенти ознайомилися із роботою Гайворонського спеціалізованого гранітного кар’єру, у якому починаючи з 1938 р. розробляють родовище мігматитів і гранітів у схилах долини р. Південний Буг неподалік гирла р. Ташлик. За період свого існування кар’єр пройшов шлях від невеликої артілі з ручним видобутком і обробкою гранітної сировини до повністю механізованого підприємства.

 

фото 8 На території Гайворонського гранітного кар’єру

фото 9 фото 10 фото 11 фото12Гайворонський спеціалізований гранітний кар’єр

фото 14 фото 15 фото 16 фото 13 Екскурсію по території кар’єру проводить маркшейдер Янголенко В.В.

фото 18 фото 17 Фото на пам’ять

Науковці факультету висловлюють вдячність керівництву Гайворонського спеціалізованого гранітного кар’єру за сприяння у вивченні діяльності підприємства, а також дирекції Гайворонського районного краєзнавчого музею за підтримку та співпрацю.


Наверх